NOC*NSF Partners

NOC*NSF bedankt Nederlandse Loterij: 52,6 miljoen voor de sport!

13 mei 2024
NOCNSF bedankt Nederlandse Loterij

Een bedrag van maar liefst 52,6 miljoen euro is beschikbaar voor de sport dankzij de jaarlijkse afdracht van Nederlandse Loterij. Dat is opnieuw méér dan vorig jaar; toen ging het om 52,3 miljoen euro. Deze stabiele en onmisbare jaarlijkse bijdrage, komt de gehele sport ten goede; zowel de topsport als de breedtesport.

De jaarlijkse financiële basis voor de sport waarin de afdracht van Nederlandse Loterij voorziet, is meer dan ooit nodig. Sporten in verenigingsverband wordt sterk gewaardeerd in ons land, maar verenigingen hebben steeds hogere kosten, onder meer door de energienota. Verduurzaming – de oplossing om het energiegebruik omlaag te krijgen – stagneert bijvoorbeeld op veel plaatsen doordat de subsidiepot begin dit jaar al vrijwel leeg was en nu zeer beperkt wordt aangevuld.

Kweekvijver voor TeamNL

Chef de mission bij de Olympische Spelen Pieter van den Hoogenband: “Onze verenigingsstructuur is niet alleen belangrijk voor iedereen die daar wekelijks sportplezier beleeft en zich kan ontspannen, maar ook omdat het uiteindelijk dé kweekvijver is voor TeamNL, onze sporters in oranje. Alle talenten waarmee we straks afreizen naar Parijs, zijn ooit begonnen bij de club in hun eigen stad of dorp. Dat is echt uniek in de wereld.”

Esther Vergeer, chef de mission van de Paralympische ploeg: “Ik ben heel blij dat we dit jaar in Parijs zichtbaar kunnen maken hoe Nederland ook paralympisch bij de absolute top hoort. Sport voor iedereen vanzelfsprekend en bereikbaar maken is waar we ons met zijn allen voor moeten inzetten. Voor de paralympische atleten/sporters van nu, en voor de paralympisch atleten/sporters van de toekomst. Voor topsport en juist ook voor de breedtesport.

Hoge urgentie: sport op agenda houden

Het corona-effect op sportdeelname is nog steeds niet volledig ingelopen. En de ambities van NOC*NSF, zoals die zijn vastgelegd in de Sportagenda 2032, strekken veel verder: het streven is om twaalf miljoen Nederlanders drie keer per week aan het sporten en bewegen te krijgen. Wie het nieuws volgt over de gezondheidszorg en de stijgende beweegarmoede, begrijpt de urgentie.

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF: “Juist in zo’n belangrijk jaar als dit, waarin onze topsporters straks het uiterste uit zichzelf halen, aangemoedigd door duizenden TeamNL-fans in Parijs én thuis, moeten we alvast vooruit kijken en bedenken hoe we deze geweldige bijdrage van Nederlandse Loterij zo goed mogelijk investeren. We moeten sport echt op de agenda houden, ook in Den Haag. Want bij de volgende Spelen in Los Angeles willen we over vier jaar opnieuw excelleren. We willen laten zien dat een sportief Nederland ons trots maakt. En wat is er mooier dan mét die inspiratie zelf toch die stap zetten… naar de sportvereniging of de sportschool, of door op de fiets te stappen of de wandelschoenen aan te trekken.”

We willen laten zien dat een sportief Nederland ons trots maakt. En wat is er mooier dan mét die inspiratie zelf toch die stap zetten… naar de sportvereniging of de sportschool, of door op de fiets te stappen of de wandelschoenen aan te trekken.
Anneke van Zanen-Nieberg

Deel dit artikel op social media: