Topsport Parijs 2024 Paralympisch

100 dagen voor Paralympische Spelen mét TeamNL Huis

20 mei 2024
100 dagen voor Paralympische Spelen mét TeamNL Huis

Op pinkstermaandag geeft de aftelklok op Papendal aan dat het nog exact 100 dagen duurt voordat de Paralympische Spelen beginnen. TeamNL zal een ploeg van ongeveer 80 tot 85 sporters afvaardigen die uitkomt in 14 disciplines. De exacte samenstelling van TeamNL is in juli bekend.

De Nederlandse sporters worden in Frankrijk weer gesteund door de aanmoedigingen van het oranjepubliek. Voor familie, vrienden en fans is het dit keer extra aantrekkelijk om de Paralympische Spelen te bezoeken. Niet alleen is Parijs goed bereikbaar, ook wordt er voor het eerst in de geschiedenis een TeamNL Huis geopend tijdens de Paralympische Spelen.

Spectaculaire opening Paralympische Spelen

Op 28 augustus vindt de spectaculaire opening van de Paralympische Spelen plaats. De iconische Champs-Elysées en Place de la Concorde vormen het podium voor een parade waaraan ruim 6000 sporters en begeleiders uit zo’n 184 landen zullen meedoen.

Op 28 augustus vindt de spectaculaire opening van de Paralympische Spelen plaats.

Historische grond

Ook de venues van verschillende sporten bevinden zich vaak op historische grond. Zo vinden de hippische onderdelen plaats in de tuinen van Chateau de Versailles, paraboogschieten bij Esplanade des Invalides, blindenvoetbal aan de voet van de Eiffeltoren en rolstoelschermen en para-taekwondo in het Grand Palais. De para-triatlon start in de Seine bij de Pont Alexandre-III en het rolstoeltennistoernooi wordt uiteraard gespeeld op Roland Garros.

Tijdens de Paralympische Spelen van Tokio won TeamNL 59 medailles, 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen. Deze successen leverden een fantastische vijfde plaats op in het medailleklassement, achter China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en het Russisch Olympisch Comité.

Kwalificatie 

Een groot deel van de Nederlandse medaillewinnaars van Tokio zal ook in Parijs weer acte de présence geven. Nieuw ten opzichte van Tokio is dat naast de rolstoelbasketbalvrouwen (regerend paralympisch kampioen) ook de rolstoelbasketbalmannen zich hebben weten te kwalificeren.

In Tokio waren Fleur Jong (atletiek) en Jetze Plat (triatlon/wielrennen) de vlaggendragers tijdens de openingsceremonie. Zwemmer Rogier Dorsman, drievoudig paralympisch kampioen, had de eer om de Nederlandse vlag tijdens de sluitingsceremonie te dragen. De vlaggendrager voor de opening in Parijs wordt kort voor de start van de Paralympische Spelen bekendgemaakt.

Primeur voor Nederland 

Tijdens de Paralympische Spelen van Parijs vindt een primeur plaats voor Nederland als het eerste Paralympische TeamNL Huis wordt geopend. Waar er bij eerdere edities van de Paralympische Spelen een hotellobby of een zaal werd ingericht om de fans te ontvangen en medaillewinnaars te huldigen, komt er nu tijdens de Spelen van 28 augustus t/m 8 september een eigen Nederlands onderkomen met een volledig programma voor publiek, bedrijven en maatschappelijke organisaties.

Het Paralympisch TeamNL Huis, dat mede mogelijk wordt gemaakt door de Nederlandse Loterij, opent op woensdag 28 augustus haar deuren in Cabaret Sauvage. Deze zogenaamde spiegeltent is net als het Olympisch Huis ook gelegen in het Parijse Parc de La Villette.

Tickets Paralympisch TeamNL Huis

Hier kunnen t/m 8 september maximaal 1000 bezoekers per dag worden ontvangen. Tickets kosten €12,50,- inclusief servicekosten en kunnen hier worden besteld.

Uitzendingen NOS

Thuisblijvers kunnen dit jaar de Paralympische Spelen beter volgen dan ooit. Voor het eerst is er volledige tv-productie voor alle wedstrijden van alle 22 sporten. De NOS gaat tien uur live sport op tv uitzenden en biedt daarnaast met vijf livestreams de kijker de mogelijkheid om bijna alle Nederlandse prestaties live te kunnen volgen. Daarnaast zijn er verlengde Sportjournaals, is er veel aandacht online en op radio en zal er iedere avond vanuit het TeamNL Huis een live avondprogramma worden uitgezonden.

Deel dit artikel op social media: