Sportdeelname Duurzaamheid

Finalisten van Sportaccommodatie van het jaar: zo verduurzaam je de club

19 april 2024
Finalisten van Sportaccommodatie van het jaar: zo verduurzaam je de club

Woensdag 15 mei wordt de vijfde winnaar van ‘Sportaccommodatie van het Jaar’ bekend. Vijf finalisten strijden die avond voor de prijs die draait om duurzaamheid. In korte video’s presenteren de genomineerden zich en ze geven een tip aan verenigingen die ook aan de slag willen gaan met het duurzamer maken van hun sportaccommodatie.

Nieuwsgierig naar de tips? Bekijk de video’s om inspiratie op te doen. Wil je meer weten, kom dan ook naar de finale-avond in Opeinde. Deelname is gratis en de link naar de informatiepagina vind je verderop in het artikel.

Finalisten van Sportaccommodatie van het jaar helpen jouw club op weg met verduurzaming 

Hudito 

Hockeyclub Hudito Delft kiest voor een brede aanpak, met duurzame energie-opwek in combinatie met sturen op duurzaam gedrag bij de leden. Voor het sportpark is een herinrichtingsplan opgesteld, waarmee toegewerkt wordt naar een groene, multifunctionele sportomgeving. De onderlaag van een versleten kunstgrasveld is hergebruikt als 'skills-veld' en beschoeiing en velden worden besproeid met gefilterd slootwater.

Hockeyclub Hudito uit Delft 

FC Weesp

FC Weesp heeft als eerste Nederlandse sportvereniging een EU-subsidie aangevraagd voor een batterij-oplossing op het sportpark, die niet alleen voor de eigen club, maar ook voor naburige sportverenigingen en omwonenden ingezet kan worden. De club heeft veel oog voor multigebruik van de accommodatie, zet in op hergebruik van materialen, werkt aan biodiversiteit en won in 2022 de verkiezing voor ‘Groene vrijwilliger van het jaar’.

FC Weesp

KV Sparta 

De korfballers van KV Sparta uit het Groningse Zevenhuizen gebruiken sinds 2021 het gasloze sportpark MFC De Molenstreek, waar ook samengewerkt wordt met een ijsbaan, een voetbalclub, een tennisvereniging en fysiotherapie in het gebouw. Er is aandacht voor herbruikbare materialen en hergebruik van sportschoenen en sportkleding. In 2023 zijn 50 jonge bomen en 500 struiken aangeplant op het sportpark.

KV Sparta uit Zevenhuizen

SF Deinum

SF Deinum, een fusieclub waar leden terecht kunnen voor korfbal, kaatsen, voetbal, volleybal, gymnastiek en jazzdance, heeft dit jaar besloten een open sportpark te zijn, waar ook ruimte is voor huiswerkbegeleiding en koffie-uurtjes voor ouderen. De club is inventief met acties voor financiering van bijvoorbeeld een warmtepomp met crowdfunding en ‘ren je warm’. Eten wordt er nooit verspild en de kantinecommissie is bezig de keuken gezonder en duurzamer te maken. Biodiversiteit heeft veel aandacht bij de club, die meewerkte aan de aanplant van 200 fruitbomen in en om het dorp.

SF Deinum

Sportpark De Eendracht

Op Sportpark De Eendracht in Amsterdam werken 17 verenigingen samen om energie te besparen met inzet van warmtepompen, aansluiting op een aardwarmtenet en duurzame opwek, die in 2024 gecombineerd wordt met energie-opslag. De ambitie van de stichting is om in 2028 energieneutraal te zijn. Met een drainagesysteem onder het sportpark wordt gezorgd voor waterregulatie in de omliggende polder.

Sportpark De Eendracht in Amsterdam

Kom ook naar de verkiezingsavond

Onder het motto ‘Friesland sport duurzaam’ wordt op woensdag 15 mei de feestelijke uitreiking van de prijs voor Sportaccommodatie van het jaar georganiseerd bij v.v. ONT uit Opeinde, de winnaar van 2023.  

Voor deelnemende verenigingen is er naast de verkiezingsavond ook een inhoudelijk programma over verduurzaming van sportaccommodaties met medewerking van eerdere winnaars van de verkiezing, een inspiratiemarkt over duurzaamheid en er wordt gezorgd voor een hapje en een drankje.  

Meld je aan

Is jouw club al bezig met verduurzaming en zoek je inspiratie en tips, of ben je geïnteresseerd in duurzaamheid en wil je weten waar te beginnen? Kom dan naar het event en zet daarmee de eerste stap op weg naar een toekomstbestendige sportaccommodatie. Meer informatie en kosteloze aanmelding via Friesland Sport Duurzaam - Duurzame Sportsector.nl 

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie.

Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. We kijken daarbij naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen.

Sport Fryslân en v.v. ONT zijn mede-organisatoren van het event ‘Friesland sport duurzaam’.

Deel dit artikel op social media: