Bonden Data Sportbonden

Sportdeelnamecijfers kwartaal 4 2023

8 februari 2024
Sportdeelnamecijfers kwartaal 4 2023

In december 2023 sportte 54 procent (8,7 miljoen) van de inwoners in Nederland wekelijks, blijkt uit de NOC*NSF Sportdeelname Index. Deze cijfers vertoonden een daling van 5 procent ten opzichte van november 2023, maar passen in het patroon van seizoensgebonden schommelingen die jaarlijks worden waargenomen. In 2022 sportte 55 procent van de inwoners wekelijks in december. In dit nieuwsbericht vind je alle cijfers over de sportdeelname van de Nederlandse bevolking in december 2023.

Algemene sportdeelname

Wekelijks sportte 55 procent van de mannen en 53 procent van de vrouwen. Mannen waren gemiddeld iets actiever dan vrouwen, waarbij mannen gemiddeld 7,4 keer per maand sportten vergeleken met 6,5 keer voor vrouwen. Het gemiddelde aantal sportactiviteiten per maand in december was 6,9 keer, wat lager was dan het gemiddelde van 2023 van 8 keer per maand. 

Niet-sporters

Vergelijkbaar met vorig jaar, deed 33 procent (5,3 miljoen) van de Nederlanders niet aan sport. Een veelbelovende 46 procent van deze groep gaf aan open te staan om hun levensstijl te veranderen en interesse te hebben in verschillende sporten, waaronder fitness (44 procent), wandelen (21 procent) en zwemmen (14 procent).

Jeugd

In december ondernam 63 procent van de jeugd (van 5 tot 18 jaar) wekelijks sportactiviteiten, terwijl dit in november 69 procent was. Er was een verschil tussen jongens en meisjes, waar ongeveer 66 procent van de jongens en 61 procent van de meisjes in december 2023 wekelijks sportte. In vergelijking, in 2022 sportte 68 procent van de jeugd wekelijks in december.

Tak van sport

Fitness (individueel/binnen), wandelsport en hardlopen waren de meest beoefende sporten onder volwassenen, terwijl zwemmen, voetbal en individuele binnenactiviteiten de voorkeur hadden bij de jeugd.

Manier van sporten

Van de sporters deed 30 procent aan individuele of ongeorganiseerde sport. Daarentegen was 23 procent lid van een sportvereniging. Opvallend is dat bij de jeugd dit percentage aanzienlijk hoger lag, namelijk 50 procent van de jongeren tussen 5 en 18 jaar.

Deel dit artikel op social media: