Sportgeschiedenis Sporthistorie

Vlaggendrager Olympische Spelen 1968 Fred van Dorp overleden

10 november 2023
Vlaggendrager Olympische Spelen 1968 Fred van Dorp overleden

Het Nederlandse waterpolo heeft een icoon verloren. Op 9 november is oud-international Fred van Dorp op 85-jarige leeftijd overleden. Behalve aanvoerder van het Nederlands team was hij ook jarenlang internationaal scheidsrechter en delegate voor de LEN. NOC*NSF wenst de nabestaanden veel sterkte toe.

Alfred Carel van Dorp wordt in 1938 geboren in het toenmalige Nederlands-Indië. Samen met zijn moeder en broer Ton groeit hij onder de Japanse bezetters op in een vrouwenkamp. De ellende die hij daar ondervindt, zijn vormend geweest voor zijn karakter. Van Dorp gaf nooit op.

Begin jaren vijftig belandt het gezin in Amersfoort, waar Van Dorp gaat spelen bij AZ&PC. In 1956 maakt hij deel uit van de selectie die zou deelnemen aan de Olympische Spelen in Melbourne. Maar op het allerlaatste moment trekt het NOC de complete Nederlandse ploeg terug, vanwege de inval van de Sovjet-Unie in Hongarije. Men wilde niet dat Nederlandse sporters op de Spelen zouden moeten strijden tegen Russische sporters en eventueel eer zouden moeten bewijzen aan de “met bloed besmeurde Sovjet-vlag”. 

Van Dorp zijn tijd komt nog. In Rome 1960, Tokio 1964 en Mexico 1968 doet hij alsnog mee aan de Olympische Spelen. Bij zijn laatste deelname draagt hij tijdens de openingsceremonie de vlag van de Nederlandse equipe.

Op de Spelen van Tokio in 1964 moet aanvoerder Van Dorp in de slotminuut van het duel tegen de Verenigde Staten een strafworp nemen. Normaal geen bijzonderheid, ware het niet dat het Amerikaanse doel verdedigd wordt door zijn broer. Ton van Dorp is enkele jaren eerder naar de VS geëmigreerd en heeft de Amerikaanse nationaliteit gekregen. Fred mist de strafworp, maar Nederland wint de wedstrijd.

Na zijn actieve carrière wordt Van Dorp waterpoloscheidsrechter, waarbij hij ook het hoogste niveau haalt. Hij fluit vijf keer op de Olympische Spelen, waaronder de finale in 1992 tussen Spanje en Italië. Daarna is Van Dorp nog lange tijd actief als delegate voor de Europese zwembond LEN. Desondanks voelt hij zich niet te goed om ook jarenlang training te geven aan de jeugdteams van AZ&PC.

Deel dit artikel op social media: