Bonden Gezonde sportomgeving

De sport wordt rookvrij

7 november 2023
De sport wordt rookvrij

In het Nationaal Preventieakkoord legden sportbonden, NOC*NSF en het ministerie van VWS de ambitie vast voor een volledig rookvrije sport in 2025. Inmiddels hebben al meer dan 2.500 sportclubs een rookvrij terrein. NOC*NSF en de sportbonden roepen met de campagne 'De sport wordt rookvrij' sportclubs op om actief te werken aan het creëren van rookvrije sportomgevingen. De campagne sluit aan bij de bekende campagne ‘De wereld wordt rookvrij’ van de Rookvrije Generatie, en is in nauwe samenwerking met de Rookvrije Generatie ontwikkeld.

Inzet van bekende sporters

Voormalig topsporters Teun de Nooijer, Michaëlla Krajicek en Frank de Boer roepen alle clubs en clubbestuurders van Nederland op om rookvrij te worden. Ze gingen op bezoek bij de club waar ze als jeugdlid actief waren. Toen roken in de kantine, kleedkamer en langs het veld nog heel normaal was. Inmiddels zijn die clubs rookvrij. Benieuwd naar hun ervaringen? Bekijk onderstaande video.

Op naar een rookvrije club

Op de website sportrookvrij.nl van NOC*NSF en de Rookvrije Generatie vinden clubs informatie over hoe zij rookvrij kunnen worden. Zo is er een handig stappenplan, een communicatiepakket, kunnen clubs kosteloos advies van JOGG-Teamfit aanvragen en vind je er tips & tricks voor naleving.

Rookvrij-borden

Clubs die al rookvrij zijn kunnen dit gemakkelijk aan hun leden en bezoekers laten zien via de bekende rookvrij-bordjes. Goede zichtbaarheid van een rookvrij terrein maakt naleving makkelijker. Sportclubs kunnen de rookvrij-borden aanvragen via de Rookvrije Generatie. Hier kunnen clubs zich ook aanmelden voor registratie van hun rookvrije locatie.

Het belang van rookvrije sportclubs

Graag bieden we iedereen een gezonde sportomgeving. In een rookvrije sportomgeving worden kinderen beschermd tegen de verleiding om te gaan roken en tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Dat geldt zowel voor het roken van sigaretten als e-sigaretten (vapes). Uit onderzoek van de Rookvrije Generatie blijkt dat 9 op de 10 de Nederlanders voorstander zijn van volledig rookvrije buitensportterreinen waar kinderen sporten. Bovendien helpen rookvrije omgevingen ook (ex-)rokers om niet in de verleiding te komen om te gaan roken.

Deel dit artikel op social media: