Sportdeelname Nationale Sportweek

Word host city van de Nationale Sportweek 2024

11 oktober 2023
Word host city van de Nationale Sportweek 2024

Gemeenten in heel Nederland organiseren activiteiten tijdens de Nationale Sportweek. Elk jaar worden drie tot vijf gemeenten benoemt tot host city van de Nationale Sportweek. Als host city krijg je een extra duwtje in de rug om jouw lokale sportbeleidsdoelen te verwezenlijken en de sportscene in jouw gemeente extra te laten schitteren.

Sport wordt steeds vaker ingezet als middel, waardoor het als sportbeleidsmaker en sportclub steeds belangrijker wordt om integraal samen te werken met andere organisaties en vakgebieden. Daarnaast kampen veel gemeenten met het probleem dat, ondanks talloze inspanningen, sport niet altijd voldoende zichtbaar is voor inwoners.

Ervaring leert dat host city worden helpt bij het creëren van urgentie en het bevorderen van samenwerking met andere organisaties en domeinen. Bovendien vergroot het host cityschap de zichtbaarheid van de sportmogelijkheden in jouw gemeente. 

Resultaten bij gemeenten die de afgelopen jaren host city zijn geweest:

  1. Toegenomen samenwerking met lokale partners, zowel binnen als buiten de sportsector.
  2. Meer inwoners met lokaal sportaanbod en (sport/beweeg) interventies bereikt.
  3. Een stevige basis voor de succesvolle organisatie van de sportweek in de komende jaren.
  4. Verhoogde lokale zichtbaarheid voor de sport en sportweek in de gemeente.
  5. Groei en ontwikkeling van het lokale projectteam van de gemeente of sportbedrijf, evenals groei van clubbestuurders via masterclasses die gericht zijn op het activeren van lokale clubs voor de Nationale Sportweek.
Het host cityschap leverde ons structurele samenwerkingsverbanden die wij voor de verschillende projecten hebben opgezet. De Nationale Sportweek was voor ons een vliegwiel om verschillende projecten te lanceren.
Sportbedrijf Lelystad, 2021 en 2022

Hoe ga je aan de slag?

Dit doen we met een gefaseerd traject om naar de lokale sportweek toe te werken. Experts van NOC*NSF bieden advies en begeleiding. Het is aan de gemeente zelf om de lokale sportweek vorm te geven en te implementeren. Samen met de andere host cities krijg je de kans om inspiratie op te doen om sport in jouw gemeente te bevorderen. Tijdens inspiratiesessies denkt een adviseur met je mee om jullie plannen af te stemmen op de landelijke campagne. Bovendien kun je als host city unieke voordelen benutten, zoals het inzetten van TeamNL sporters om je programma bij sportclubs en sportaanbieders te promoten, het ontvangen van event materialen voor activiteiten en een FILA Nationale Sportweek kledingpakket.

Host cities hebben de vrijheid om hun Nationale Sportweek op hun eigen manier vorm te geven, maar kunnen altijd rekenen op de volledige ondersteuning van NOC*NSF. We kijken samen naar jouw doelstellingen en hoe de Nationale Sportweek kan helpen om deze te bereiken.

De samenwerking met de host cities begint in januari 2024 en loopt tot na de Nationale Sportweek in het najaar.

Wat wordt er van jou gevraagd als host city?

  1. De inzet van een lokale projectleider en communicatiespecialist, bij voorkeur in combinatie met de buurtsportcoaches die samen met de lokale sportaanbieders het sportieve programma gaan vullen.
  2. Het hebben van korte communicatielijnen of actieve betrokkenheid van de beleidsmedewerker of beleidsadviseur sport binnen de gemeente is een pré.

NOC*NSF Nationale Sportweek 2024

De NOC*NSF Nationale Sportweek is een landelijk sportevenement dat sporten in de etalage zet en laat zien hoe gezond en vooral hoe leuk sporten en bewegen is. Tijdens de Sportweek openen gemeenten, sportclubs, sportbonden, bedrijven, het onderwijs en andere sportaanbieders in heel Nederland hun deuren. Ze organiseren clinics, toernooien en demonstraties en bieden iedereen de kans om kennis te maken met (nieuwe) sporten. De Nationale Sportweek is volgend jaar van vrijdag 20 tot en met zondag 29 september 2024 en is onderdeel van de European Week of Sport.

Nationale Sportweek

Deel dit artikel op social media: