NOC*NSF Politiek Sportcampagne

Miljoenennota: Sport hét middel om ‘maatschappelijk weefsel’ te versterken

19 september 2023
Miljoenennota: Sport hét middel om ‘maatschappelijk weefsel’ te versterken

De Miljoennota legt terecht het accent op het belang van ‘maatschappelijk weefsel’ en kansengelijkheid. Sport is daarbij een onontbeerlijk beleidsinstrument. Het rendement daarvan kan sterk verhoogd worden.

Marc van den Tweel, Algemeen directeur van NOC*NSF: “Het ‘maatschappelijk weefsel’ dat in de Troonrede een paar keer wordt benoemd, is niet vanzelfsprekend. Dat geldt ook voor onze unieke sportinfrastructuur met z’n ruim 20.000 verenigingen, gedragen door honderdduizenden vrijwilligers. Versterk die infrastructuur en pluk daar als samenleving de vruchten van.”

Integreer sport in beleid

NOC*NSF pleit voor het verbinden van het domein sport en bewegen met de relevante beleidsterreinen. Investeren in professionele ondersteuning van sportclubs en verenigingen versterkt bijvoorbeeld de mogelijkheden om (overdag) samen te werken met gemeenten, onderwijsinstellingen en zorgaanbieders. Ook bij de inrichting van de publieke ruimte is sport een nu nog ontbrekende factor, terwijl sportmogelijkheden in de leefomgeving aantoonbaar positief effect hebben op gezondheid en sociale cohesie.

Deel dit artikel op social media: