Bonden Sportbonden Sportmatch

Hoe de KNSB potentiële schakers wil bereiken met Sportmatch

Roy van Noordenburg 14 augustus 2023
Hoe de KNSB potentiële schakers wil bereiken met Sportmatch

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) gebruikt sinds januari Sportmatch, het online platform waarin vraag en aanbod van sportactiviteiten samen komen. Vanaf 1 augustus start de KNSB met de eerste campagne van hun Schaak-off toernooi via Sportmatch. Ook gaan ze schaaklessen aanbieden via het online platform om potentiële schakers te enthousiasmeren. We spraken Eric van Breugel, coördinator Breedteschaak KNSB, over hoe zij potentiële schakers willen bereiken met hun Sportmatchplatform ‘Start met Schaken’.

“Ik werk al sinds 1995 bij de KNSB. De laatste jaren is alles natuurlijk meer digitaal geworden. Op die trend sluiten wij bij de KNSB graag aan. Sportmatch zorgt ervoor dat je in contact komt met potentiële sporters die nog geen lid bij je clubs zijn. De meeste schaakclubs zijn onzichtbaar voor potentiële leden. Écht actieve social mediakanalen hebben de meeste clubs niet. Vaak is er wel een website, maar als die dan eenmaal gevonden is, blijkt de informatie daarop erg lastig te interpreteren voor beginnende schakers. Sportmatch helpt ons om niet-leden die wel enthousiast zijn voor schaken te bereiken.”

Toernooiaanbod via Sportmatch

“Het eerste aanbod dat we via Start met Schaken aanbieden is ons Schaak-off toernooi. Schaak-off is een schaaktoernooi voor alle liefhebbers, bestaande uit lokale voorrondes, regionale vervolgwedstrijden en een landelijke eindfinale. De lokale voorrondes zijn tijdens de Nationale Sportweek in september en vinden plaats bij de deelnemende schaakclubs. Wij benaderen de clubs om mee te doen en clubs zetten vervolgens zelf heel makkelijk hun deelname in het platform. Ze klikken een datum en dagdeel aan en hun aanbod is zichtbaar.”

“We plannen de lokale voorrondes bewust tijdens de Nationale Sportweek, zodat clubs in die periode ondersteuning kunnen vragen in de werving van nieuwe sporters bij gemeenten en sportservices. Zo krijgen clubs extra exposure. Daarnaast is die periode zeer geschikt, omdat schaakclubs in september starten met hun clubavonden. Dat is het makkelijkste moment om als nieuw lid bij een club in te stromen.”

“Het organiseren van de Schaak-off past heel goed bij Sportmatch, omdat we juist de niet-leden willen bereiken. Doordat deelnemers eerst een voorronde spelen bij de lokale club, maken niet-leden zoveel mogelijk kennis met de huidige leden van hun potentiële club. Wij stimuleren de clubs om de deelnemers aan het toernooi in te delen op niveau, zodat beginners ook kunnen doorgaan naar de volgende ronde. In de praktijk zie je dat juist de mensen rond de leeftijd van twintig en dertig jaar de Schaak-off een mooi aanbod vinden. Deze mensen hebben niet de tijd om wekelijks te spelen en dan is dit een mooi alternatief. Clubs vinden dat interessant, want de gemiddelde leeftijd van hun leden ligt boven de vijftig jaar.”

Clubs bieden via Start met Schaken binnen een paar minuten lessen of wedstrijden aan met duidelijke informatie voor zowel ervaren als beginnende schakers.
Eric van Breugel

Betaald aanbod

“Niet-leden betalen dit jaar voor het eerst geld voor deelname aan de Schaak-off. De afgelopen twee jaar waren alle kosten voor de bond. De deelnemers krijgen er echter wel een hoop voor terug, zoals één maand Chessable Pro, de kans op mooie gesponsorde prijzen en de mogelijkheid om op je eigen niveau te spelen. Voor leden is het toernooi gratis. Geld vragen voor de Schaak-off was een lastige keuze, omdat lang niet alle schaakclubs hier blij mee zijn. Maar, we doen dit omdat we verder willen ontwikkelen. Het product wordt hierdoor waardevoller en we denken dat het potentiële deelnemers ook niet afschrikt. Een goed aanbod mag ook iets kosten.”

Aanbieden van lessen

“Naast het Schaak-off toernooi gaan we lessen aanbieden via Start met Schaken. De lessen richten zich voornamelijk op niet-leden. Momenteel is het erg lastig om schaaklessen voor volwassenen te vinden. Volwassenen die zich inschrijven bij een club, worden nu meestal gelijk gekoppeld aan een wedstrijdschaker waarvan je hoopt dat die ook nog wat uitlegt. Leren schaken gaat niet vanzelf. Er zijn wel schaakclubs die lessen aanbieden, maar die zijn meestal gericht op de jeugd. Volwassenen worden verwezen naar online leren schaken en daar verdwaal je al snel of is het aanbod te moeilijk. Bij de KNSB willen we dat beginnende volwassenen ook terecht kunnen bij de clubs. Daarom werken we samen met ‘Nederland Schaakt’ om lessen aan te bieden via Sportmatch. Geïnteresseerden kunnen via Start met Schaken zoeken naar een club in de buurt waar ze deze lessen aanbieden.”

Voorgeprogrammeerd aanbod

“Wij werken met voorgeprogrammeerd aanbod. Tachtig procent van de informatie staat al klaar voor de clubs. Clubs kiezen vervolgens het product en vullen de data, locatie en trainer in. Ook kunnen ze nog eigen foto’s of hun logo toevoegen. Clubs bieden via Start met Schaken binnen een paar minuten lessen of wedstrijden aan met duidelijke informatie voor zowel ervaren als beginnende schakers.”

“Buiten Start met Schaken is dat wel anders. We hebben een toernooikalender met alle soorten schaakevenementen door elkaar heen. De meeste daarvan zijn open toernooien of kampioenschappen. Mensen die daarop zoeken zien meestal niet direct voor welke doelgroepen het toernooi geschikt is. De informatie is vaak moeilijk te interpreteren voor mensen die nog geen lid zijn. Bij sommige toernooien staat zelfs niet eens of het voor jeugd of volwassenen is.”

Digitaal sportaanbod heeft succes

“Vorig jaar draaiden we al proef met sport.nl, het generieke platform van NOC*NSF met vergelijkbare techniek als Sportmatch. De meeste clubs hadden geen weerstand om met sport.nl te werken, maar er waren ook bestuursleden die wel twijfels hadden. Ze vroegen: ‘Is het geen drempel voor het publiek dat je een account moet aanmaken?’ Dan vertelde ik ze dat dat is hoe het tegenwoordig werkt. Als je niet met accounts werkt, kan je niet digitaal werken. Achteraf zagen we dat digitaal aanbod via één platform werkt. Via Sport.nl haalden we vorig jaar 1.300 deelnemers, waarvan meer dan 500 niet-leden. Dat was meer dan het jaar daarvoor.”

“Vanwege de goede resultaten met sport.nl zijn we ook enthousiast dat we nu via Sportmatch de volgende stap kunnen zetten. Ten opzichte van sport.nl hebben we nu echt een eigen platform waarop eigen content en campagnes staan. Ik raad het andere bonden zeker aan om met Sportmatch te werken. Maandelijks hebben we een online sessie met deelnemende bonden en gemeenten en ieder kwartaal komen we fysiek bij elkaar. Dan merk je dat andere bonden met hetzelfde vraagstuk zitten: potentiële sporters van hun sport bereiken. Daar is Sportmatch een ideale tool voor.”

Sportmatch

Sportmatch is hét online platform om alle sportactiviteiten van jouw clubs aan inwoners te presenteren. Sportclubs bieden eenvoudig activiteiten aan en inwoners boeken makkelijk en snel proeflessen, trainingen of andere sportactiviteiten. Als bond zie je welke sportclubs activiteiten aanbieden en krijg je inzicht in data van sporters en jouw sportclubs.

Lees meer

Deel dit artikel op social media: