Bonden Sportbonden Data

Hoe iedere bond ondersteuning kan ontvangen op het gebied van datagedreven werken

19 juli 2023
Hoe iedere bond ondersteuning kan ontvangen op het gebied van datagedreven werken

Max Kloosterman en Moniek de Leeuw zijn sinds 2018 actief bij NOC*NSF om sportbonden te ondersteunen op het gebied van data. Onlangs is er een nieuwe fase van start gegaan, waarin een duurzame ondersteuning is ingericht voor sportbonden bij de ontwikkeling naar een datagedreven organisatie. We spraken hen over hoe deze fase tot stand is gekomen, waarom juist nu en hoe ze de ondersteuning vormgeven.

De maatschappelijke waarde van sport vergroten met data

Voor Max en Moniek is de maatschappelijke impact van sport een belangrijke motivator om met het thema data aan de slag te gaan. Deze impact kan worden vergroot door waardevol inzicht. “Het is geweldig om bij te dragen aan de maatschappelijke impact van sport en ervoor te zorgen dat deze impact op zoveel mogelijk manieren wordt benut door data", zegt Max. "Ons doel is om sportbonden te helpen bij het ontwikkelen van hun mensen en organisaties op het thema data". Daarom is het fijn dat er middelen beschikbaar zijn gekomen om bonden te ondersteunen bij het ontwikkelen naar een meer datagedreven organisatie. Zo kunnen bonden stappen zetten om steeds vaker inzichten uit data te gebruiken bij het nemen van beslissingen. Aangezien een betere balans tussen inzicht en intuïtie leidt tot meer gerichte acties en betere prestaties.

Er werken veel mensen in de sport die dagelijks zoveel energie steken in hun werk. Ik wil ze helpen om ervoor te zorgen dat deze energie op de juiste manier wordt besteed.

Kansen voor datagedreven ontwikkeling van sportbonden

In eerdere fasen onderzochten Max en Moniek waar behoefte aan was bij de bonden. “Op basis van inzichten in de behoeften van bonden boden we gerichte, maar wel eenmalige, ondersteuning aan, zoals de masterclasses. Deelnemende bonden waren tevreden, maar de ontwikkeling van sportbonden gaat verder en er is inmiddels behoefte aan structurele data ondersteuning.”

“De structurele ondersteuning sluit ook goed aan bij de recente ontwikkelingen in de rol die NOC*NSF vervult ten opzichte van de bonden”, benoemt Max. Moniek beaamt dat het nu het juiste moment is om sportbonden te ondersteunen bij hun ontwikkeling naar meer datagedreven organisaties. “In de afgelopen 2,5 jaar heb ik ervaren dat bonden een toenemende behoefte hebben aan waardevolle data-inzichten. Bonden zoeken naar manieren om sporters op de juiste manier te bedienen en hebben daarvoor inzicht nodig. Bovendien willen bonden fans beter bedienen met aantrekkelijke evenementen. Ze realiseren zich dat ze inzicht nodig hebben, en gaan steeds serieuzer aan de slag met het onderwerp data."

Een geleidelijk proces naar meer datagedreven werken

“Sportbonden werken dagelijks hard voor de sport, clubs en sporters”, geven Max en Moniek aan. "Het is begrijpelijk dat ze niet altijd veel tijd en ruimte hebben om over te schakelen naar een datagedreven manier van werken. Hoewel bonden een overstap naar datagedreven werken vaak als belangrijk beschouwen, zijn er urgentere problemen die aandacht vragen."

Max en Moniek benoemen dat de omschakeling naar een meer datagedreven manier van werken tijd, aandacht en inspanning vergt. “Het bestuur en managementteam van een bond spelen in die omschakeling een leidende rol. Het vereist van iedereen geduld en begrip voor de uitdagingen en beperkingen waarmee sportbonden te maken hebben. Toch is er vaak meer mogelijk dan je vooraf verwacht. Door de ontwikkeling in haalbare stappen op te delen, rekening houdend met het huidige niveau en de mogelijkheden van de organisatie, kunnen bonden zich in hun eigen tempo en op een duurzame manier ontwikkelen naar meer datagedreven organisaties.”

Dataondersteuning voor sportbonden beschikbaar!

Lees hier welke ondersteuning jouw bond op het gebied van datagedreven werk kan krijgen. De ondersteuning is één van de diensten voor sportbonden die vanuit de nieuwe afdeling Ledensupport sinds 1 juli beschikbaar is. Deze afdeling richt zich op het ondersteunen en adviseren van sportbonden, met als doel om met elkaar de kwaliteit in de sportsector te verbeteren en beter uitvoering te geven aan onze gezamenlijke en individuele kerntaken. Sinds 1 juli is de afdeling Ledensupport volledig actief. Ook Accountmanagement en Sport Support zijn sindsdien onderdeel van deze afdeling. Voor ondersteuning, advies en het ontsluiten van kennis en expertise, kunnen bondsmedewerkers contact opnemen via support@nocnsf.nl.

Neem contact op!

Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd naar welke ondersteuning jullie verder kan helpen, en wil je een gesprek met ons inplannen? Neem dan contact op via de website!

Deel dit artikel op social media: