Sportdeelname Olympisme Sportcampagne

De hele wereld beweegt op 23 juni

23 juni 2023
De hele wereld beweegt op 23 juni

De campagne Let’s Move (#letsmove) is een wereldwijde aanzet om mensen vanaf vandaag - Olympic Day - bewust te maken van die ene drempel die ons allemaal in de weg zit om te gaan bewegen: geen tijd. Als mensen gevraagd wordt waarom ze te weinig bewegen of niet sporten, dan is dat het meest gegeven antwoord. Toch maken we wel tijd voor allerlei noodzakelijke, vervelende en weinig inspirerende klusjes. Met Olympic Day als herkenbaar moment in het jaar dagen we elkaar uit om daar verandering in te brengen.

Zet het voortaan in de agenda en dan kun je er niet onderuit, is de gedachte. En laten we wel wezen, sporten en bewegen is ook gewoon ontzettend leuk. Dus daag binnenkort je gezin, je vriendin, je buurman of je collega uit en kom in beweging. Als je een geheugensteuntje nodig hebt, bekijk dan de campagnefilm op olympics.com en plan jouw eerstvolgende beweegmoment in je agenda. Dan kun je er niet onderuit. Let’s move!

Sportiefste land

NOC*NSF streeft ernaar dat in 2032 iedere Nederlander, in alle levensfasen en op alle ambitieniveaus, dagelijks sportplezier ervaart. Zo hebben we het bewust geformuleerd in de Sportagenda 2032. Samen zijn wij op weg om het sportiefste land ter wereld te worden. Maar we zijn er nog lang niet. Uit het onderzoek Zo sport Nederland over 2022 weten we dat na de coronapandemie 700.000 mensen nog niet teruggekeerd zijn in de sport. Vooral in de leeftijdsgroep 13- tot 18-jarigen blijft sportdeelname achter. Gelukkig sporten kinderen tot 12 jaar weer volop, maar ook zij zijn nog niet terug op het niveau van voor 2020.

Senioren bleken juist veerkrachtig en sportdeelname ligt in die doelgroep weer op het peil van voor de coronapandemie. Zorgelijk is ook dat de toenemende maatschappelijke tweedeling zichtbaar wordt in de sport. Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF zei daarover bij de presentatie van het onderzoek: "De sport staat voor kansengelijkheid. We zien nu groepen die in toenemende mate niet meer meedoen, niet het plezier en positieve effect van sport en sportief bewegen ervaren, terwijl we zo’n fijn vertakte en unieke sportinfrastructuur hebben."

Over Olympic Day

Elk jaar op 23 juni vieren we de geboortedag van de moderne Olympische Spelen, die op deze dag in 1894 tot stand kwamen. Wereldwijd, in meer dan 160 landen, wordt gevierd, gesport en stilgestaan bij de waarden die horen bij de Olympische beweging: excelleren, respect en vriendschap.

Honderdduizenden mensen, van jong tot oud, nemen die dag deel aan diverse sportieve activiteiten. Hiermee werken we niet alleen aan onze ambitie om het sportiefste land te worden, maar inspireren we vandaag ook de kampioenen van morgen. En dit jaar doen we dat met wat extra aandacht door die ene drempel weg te nemen. Niemand hoeft te zeggen 'Ik had geen tijd', want inplannen van een halfuurtje, kost maar een minuut.

Let’s move!

Deel dit artikel op social media: