André Cats: "whereabouts: it’s three strikes, you’re out"

Redactie 30 mei 2023
André Cats: whereabouts: it’s three strikes, you’re out

TeamNL staat voor de beste willen zijn. Elke dag opnieuw. Om onomstotelijk op het speelveld vast te kunnen stellen wie de beste is, moeten we zorg dragen voor een veilige, eerlijke en schone topsportomgeving. Daarom zetten de sportbonden, het ministerie van VWS, de Dopingautoriteit en NOC*NSF zich in voor een dopingvrije sport.

Als topsporter weet je dat het voor een dopingvrije sport belangrijk is dat ook buiten wedstrijdverband dopingcontroles worden uitgevoerd. Hiervoor vul je de zogenaamde whereabouts in. Sporters zijn en blijven altijd zelf verantwoordelijk voor het invullen van whereabouts.

Zit je in een Registered Testing Pool? Dan is de regelgeving heel duidelijk: drie vastgestelde whereaboutsfouten binnen twaalf maanden betekenen een dopingovertreding. Met andere woorden, zoals het publiek ieder weekend luidkeels zingt in de honkbalstadions van de Verenigde Staten: ‘It’s one, two, three strikes, you’re out’. En dat kan leiden tot wel twee jaar schorsing. De nachtmerrie van iedere topsporter.

Om de kans op whereaboutsfouten zo klein mogelijk te maken, ondernemen de sportbonden, het ministerie van VWS, de Dopingautoriteit en NOC*NSF actie. Zo moet iedere bond een educatieplan opstellen om de voorlichting te verbeteren. Daarnaast komen er procedures voor whereaboutsfouten. Na een whereaboutsfout worden jij als sporter en je bond geïnformeerd. Daarna ga je samen met de bond in gesprek, om een tweede (of derde!) fout te voorkomen.

Maar zoals altijd is het voorkomen van een whereaboutsfout zoveel beter dan genezen. Zorg daarom dat je altijd, voor de start van het nieuwe kwartaal, je whereabouts hebt aangeleverd. Het is een onderdeel dat hoort bij het uitvoeren van allermooiste vak van de wereld: dat van topsporter. Alle informatie over whereabouts kun je nog eens nalezen op dopingautoriteit.nl.

Deel dit artikel op social media: