Topsport Talentontwikkeling Paralympisch

Deelnemers ontdekken hun talent tijdens TeamNL Paralympische Talentdag

23 april 2023
Deelnemers ontdekken hun talent tijdens TeamNL Paralympische Talentdag

Ruim 35 deelnemers met een visuele, intellectuele of fysieke beperking ontdekten zondag op Sportcentrum Papendal of zij potentieel talentvol zijn in een bepaalde sport. Tijdens de TeamNL Paralympische Talentdag volgde iedere sporter een persoonlijk dagprogramma, dat bestond uit een testronde, vaardighedenronde, gespreksronde en één of meerdere sportrondes.

Onder toeziend oog van prinses Margriet, lid van het erebestuur van het Internationaal Paralympisch Comité, maakten de deelnemers op een laagdrempelige manier kennis met verschillende sporten en de talentcoaches van de sportbonden.

"De aanpak van de dag wordt steeds professioneler," vertelt Gabriëlla van Driel, projectleider van de Paralympische Talentdag bij NOC*NSF. "Zo hebben we dit jaar voor het eerst twee wetenschappers die de sporters ook echt testen om objectief vast te stellen of iemand aanleg heeft voor een sport."

"Zo krijgen we, naast het bekijken van vaardigheden en het beleven van een bepaalde sport, een nog completer beeld. Na afloop van de dag stellen de aanwezige experts met elkaar voor iedere deelnemer een topsportadvies op maat op. Dit krijgt iedere sporter na afloop per mail."

Deze dag draait om jonge mensen de kans geven om te ontdekken wat ze kunnen in sport
André Cats, directeur Topsport NOC*NSF

"Deze dag draait om jonge mensen de kans geven om te ontdekken wat ze kunnen in sport," vult André Cats, directeur Topsport bij NOC*NSF aan. "Wat vind je leuk? Waar ben je goed in? Op dat soort vragen krijgen deelnemers vandaag antwoord. Daarnaast kunnen ze zien en ervaren hoe mooi en leuk topsport is. We kijken vooral naar wat wel kan. Zo maken we er een superpositieve dag van. En als deelnemers plezier hebben in sport, dan zijn we er om ze te helpen om de volgende stap te zetten."

Tussen 2009 en 2023 hebben ruim 700 sporters deelgenomen aan de TeamNL Paralympische Talentdag. Daarvan zijn er 250 ingestroomd in TeamNL opleidings- en topsportprogramma’s.

Deel dit artikel op social media: