Sportdeelname Nationale Sportweek

Venray, Dordrecht en gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn host cities van de Nationale Sportweek 2023

20 maart 2023
Venray, Dordrecht en gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn host cities van de Nationale Sportweek 2023

Venray, Dordrecht en gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn zijn de drie host cities van de twintigste Nationale Sportweek. De Nationale Sportweek is van vrijdag 15 september t/m zondag 24 september en is hét moment om meer inwoners in beweging te brengen en het lokale sportaanbod een impuls te geven. Want sport inspireert, verbindt en levert een belangrijke bijdrage aan de samenleving en ieder individu. Deelnemen aan sport betekent vaak deelnemen aan de maatschappij. Tijdens de Nationale Sportweek willen wij daarom zoveel mogelijk mensen in Nederland met plezier laten sporten en bewegen, allemaal op hun eigen manier.

Host cities pakken groot uit

Door heel Nederland organiseren gemeenten/sportbedrijven, sportbonden, sportclubs en scholen activiteiten om meer mensen in beweging te brengen. Iedere gemeente, sportbond, sportclub en school kan meedoen. De drie host cities van de Nationale Sportweek pakken extra groot uit. Zij zetten lokaal de sport nog eens éxtra in de schijnwerpers en organiseren tien dagen lang extra activiteiten voor inwoners.

Martin Leenders (wethouder, gemeente Venray): “We geloven in het concept van enthousiasmeren en inspireren, in het laten zien wat sport met je doet. Dit dragen we ook uit met het Leefstijlakkoord Venray. Voor mij is het host city schap dan ook een compliment. Het team van Venray Beweegt gaat samen met onze sportaanbieders en inwoners aan de slag om er een mooi sportjaar van te maken, met een groot sportfeest in september.”

Marc Merx (wethouder, gemeente Dordrecht): “Ik kan niet vaak genoeg het belang van sport onderstrepen. Het is allereerst hartstikke leuk, maar geeft ook zelfvertrouwen, een fit gevoel en verbinding. De Nationale Sportweek laat dat ook heel goed zien. We zijn daarom echt verheugd om voor de tweede keer host city van de Nationale Sportweek te zijn. Een week met mooie sportieve hoogtepunten als het Dordtse Sportcongres en het evenement voor de (jongste) jeugd.”

Ankie Huijing (wethouder Borger-Odoorn) & Bas Luinge (wethouder Aa en Hunze): “We zijn er trots op dat we gezamenlijk een week lang gastgemeente mogen zijn van de Nationale Sportweek. Deze sport- en beweegweek zet onze gemeenten landelijk in de schijnwerpers. Het zorgt voor een geweldig nieuw sport en beweegaanbod en stimuleert samenwerking tussen organisaties in onze gemeenten. Aa en Hunze en Borger-Odoorn krijgen dankzij de sportweek de kans om te laten zien wat onze omgeving te bieden heeft op sportief gebied.”

Bekijk het sport- en beweegaanbod in Venray, Dordrecht en Aa en Hunze & Borger-Odoorn.

Nieuws NSW

Als men eenmaal sport bij de sportclub, is het sportplezier en de bereidheid om te blijven sporten hoog.

Uit het onderzoeksrapport Sportgedrag in Nederland blijkt dat 59 procent van de inwoners van Nederland wekelijks sport. Veel sportactiviteiten vinden plaats op de sportclub. Zo’n 4,3 miljoen mensen zijn lid van een sportclub en sporten daar vaak op wekelijkse basis. Als men eenmaal sport bij de sportclub, is het sportplezier en de bereidheid om te blijven sporten hoog.

De maatschappelijke waarde van sportclubs is daarom ontzettend groot. Tegelijkertijd staan veel clubs onder druk. Zowel het aantal leden bij sportclubs als het aantal sportclubs zelf, namen de laatste jaren af. De Nationale Sportweek is een mooie kans om jouw lokale sportaanbod een impuls te geven en de sportclubs op de kaart te zetten!

Europese Week van de Sport

De NOC*NSF Nationale Sportweek is onderdeel van de Europese Week van de Sport die sinds 2015 elk jaar plaatsvindt. Deze week is een initiatief van de Europese Commissie en heeft als doel Europeanen bewust te maken van het belang van een actieve levensstijl. Sport en sportief bewegen leveren immers een belangrijke bijdrage aan het welzijn van de Europese burgers. Onder het motto Let’s #beactive dragen tientallen landen gezamenlijk dezelfde boodschap uit en worden tal van activiteiten georganiseerd.

Gemeente Header

Deel dit artikel op social media: