Topsport Athlete Services

Groepsprogramma TeamNL@work | (her)ken jezelf van start

25 oktober 2022
Groepsprogramma TeamNL@work | (her)ken jezelf van start

Voor tien (oud) topsporters staat TeamNL@work | (her)ken jezelf op het punt van beginnen. Dit groepsprogramma biedt de deelnemers handvatten om de regie te pakken over hun (toekomstige) maatschappelijke carrière. Ze investeren daarmee in persoonlijke groei en leren doelgerichte keuzes maken. In aanloop naar de eerste sessie spraken we met deelnemers Tone Wieten en Ellen van Dijk.

Tone Wieten
Na het gouden succes op de Olympische Spelen in Tokio nam roeier Tone Wieten (28) even afstand van de topsportwereld. Hij wilde zich focussen op de laatste anderhalf jaar van zijn studie verpleegkunde.

Tegelijkertijd kreeg zijn rug zo wat rust, daar had hij al langere tijd last van. "In zo'n jaar beland je vanuit de topsport ineens in de maatschappelijke wereld. Het voelde alsof ik opnieuw moest beginnen. Ik begon over van alles te twijfelen: moet ik doorgaan met roeien? Ga ik na mijn studie verder in de verpleging? Wie is Tone als zijn topsportcarrière voorbij is? Vanuit dat oogpunt zag ik deelname aan dit groepsprogramma als een mooie kans."

Tone hoopt met het groepsprogramma handvatten te krijgen om te herkennen wat hij belangrijk vindt in het leven en waar hij plezier en energie uit haalt. "Om op basis daarvan keuzes te maken voor wat ik wil na mijn sportieve loopbaan. Daar heb ik nog nooit echt bij stilgestaan, omdat de afgelopen tien jaar bijna volledig in het teken stond van topsport. Het is goed om nu na te denken over wat mijn volgende stap wordt, mocht het roeien eindigen en ik uit die vertrouwde omgeving moet stappen. Uiteindelijk is de vraag: wat ga ik dan doen?"

In de komende maanden gaat Tone op zoek naar het antwoord op die vraag. Een belangrijke periode, want naast het groepsprogramma hoopt hij ook zijn studie af te ronden. Het zal soms misschien even 'passen en meten' zijn, maar hij kijkt ernaar uit om begin 2023 met de nodige kennis een stap dichterbij zijn toekomstplannen te zijn. Toch zal die maatschappelijke carrière nog even op zich laten wachten. "Want het idee is om straks het roeien gewoon weer op te pakken. Om te kijken of we nog een laatste gooi naar Parijs kunnen doen."

Ellen Van Dijk Wereldkampioen BSR AGENCY

Ellen van Dijk wereldkampioen tijdrijden. Foto boven: Tone Wieten, tweede van rechts, op het olympisch podium (BSR Agency).

Ellen van Dijk
Met Parijs in zicht blijft ook wielrenster Ellen van Dijk (35) nog zeker twee jaar haar sportieve doelen najagen. “Maar ik wil graag in kaart brengen waar mijn verdere kwaliteiten liggen voor als ik dadelijk een keer stop. Ik ben nu zo'n vijftien jaar topsporter en weet niet beter dan dit. Het is interessant om na te denken over wie ik ben en wat ik wil naast het wielrennen."

Ellen ziet deelname aan TeamNL@work | (her)ken jezelf dan ook als kans om dieper in te gaan op haar persoonlijke groei. "Daarin ben ik altijd geïnteresseerd geweest. Ik heb de behoefte om mezelf op mentaal vlak uit te dagen, dat is een van de redenen dat ik mee doe. Een ander aspect dat me aanspreekt is het optrekken met andere topsporters. Het is leuk om verhalen en ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dat maakt dit programma zo bijzonder.”

Qua timing had het voor Ellen bovendien niet beter gekund. Een succesvolle jaargang waarin ze onder meer het werelduurrecord verbrak en opnieuw wereldkampioene tijdrijden werd, is net achter de rug. “En dus ben ik ook uit de bubbel, waar ik tijdens een seizoen volledig in zit. Voor mij is dit altijd een periode om stil te staan bij mijn persoonlijke ontwikkeling. Het is goed dat TeamNL de kans biedt om dat op deze manier te doen. Voor iedere topsporter is dat een waardevolle toevoeging."

Deel dit artikel op social media: