NOC*NSF Veilige Sport

Reactie NOC*NSF op onderzoek triatlonbond

18 augustus 2022
Reactie NOC*NSF op onderzoek triatlonbond

Onafhankelijk onderzoek door bureau Unravelling, uitgevoerd in opdracht van het a.i. bestuur van de Nederlandse Triathlon Bond (NTB), maakt duidelijk dat signalen binnen het topsportprogramma van de NTB over grensoverschrijdend gedrag waaronder pesten, emotionele mishandeling, zich aangezet voelen tot gewichtsverlies en tot overmatig trainen, te lang zijn genegeerd. Daarmee heeft de triatlonbond (oud-)sporters tekortgedaan, zo schrijft de NTB in een persbericht op haar website.

NOC*NSF vindt het goed dat het onderzoek heeft plaatsgevonden en dat de Nederlandse Triathlon Bond NTB samen met haar topsporters en begeleidende staf met de uitkomsten en aanbevelingen aan de slag zal gaan. NOC*NSF neemt hierin haar verantwoordelijkheid en zal de NTB ondersteunen en zo nodig begeleiden in alle aspecten van dit proces. 

Dit ligt in de lijn van de aanbevelingen van de onderzoekers aan NOC*NSF om richting NTB een betere invulling te geven aan de verantwoordelijkheid als koepelorganisatie door (meer) aandacht te besteden aan het welzijn van individuele sporters, (meer) verantwoordelijkheid te nemen voor de toepassing van het statusstelsel en kritische adviseur te zijn voor de topsportbond.

NOC*NSF was ermee bekend dat door de NTB soms met een reserve topsporter, die een A-status verkreeg op basis van een geleverde teamprestatie, afspraken werden gemaakt over een afdracht ten behoeve van een collega sporter die niet aanmerking kwam voor ondersteuning. NOC*NSF heeft onvoldoende geïnventariseerd wat de onbedoelde negatieve gevolgen hiervan konden zijn voor de betrokken sporters. NOC*NSF had hier meer nadrukkelijke aandacht voor moeten hebben in het contact met de NTB.

Deel dit artikel op social media: