Topsport Veilige Sport

NOC*NSF lanceert voorlichting integriteit voor topsporters

27 januari 2022
NOCNSF lanceert voorlichting integriteit voor topsporters

Of een sporter nu aan het begin van een sportcarrière is of al aan de top staat: atleten trainen hard om doelen te bereiken, records te verbreken en de beste te worden. Het is belangrijk dat topsporters dat op een goede manier kunnen doen. Het gaat namelijk om verantwoord ontwikkelen om uiteindelijk eervol te presteren. Daarom heeft NOC*NSF de voorlichting integriteit voor topsporters ontwikkeld.

Deze voorlichting is voor (aankomende) topsporters een eerste kennismaking met integriteit in de sport. Eerst kunnen ze individueel een korte e-learning doen. Daarna volgt een inhoudelijke groepssessie met het eigen team of trainingsgroep. Ze maken kennis met de waarden van sport, de belangrijkste regels, risico’s en tips rondom matchfixing, doping en grensoverschrijdend gedrag.

Deze bewustwording zorgt ervoor dat sporters beter in staat zijn om in hun omgeving grensoverschrijdend gedrag te herkennen en bespreekbaar te maken. Het opent het gesprek over dilemma’s en twijfels en zorgt bovendien dat de kans dat sporters zelf per ongeluk overtredingen begaan kleiner wordt. Tot slot wordt tijdens de voorlichtingssessies uitgebreid aandacht besteed aan de vraag waar sporters (vertrouwelijke) gesprekspartners, hulp en meldpunten kunnen vinden.

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: "Topsport draait om excelleren, om het beste uit jezelf halen. Dat excelleren moet gebeuren in een veilige omgeving. Maar waar moet die omgeving dan aan voldoen? Hoe ziet ‘verantwoord ontwikkelen en eervol presteren’ er in de praktijk uit? Daar gaat deze module over. Ik zie deze voorlichting daarom als een goede stap die bijdraagt aan een veilig sportklimaat en een goed fundament legt waar vanuit sporters verder kunnen werken aan hun doelen."

Sportbonden, sportverenigingen, teams of trainingsgroepen kunnen de voorlichting voor topsporters aanvragen. Dat kan via de Academie voor Sportkader (ASK).

Na aanmelding neemt een contactpersoon van de Academie contact op om de vervolgstappen te bespreken. In 2022 en 2023 is er voor sportbonden beperkt subsidie beschikbaar om maximaal vijf sessies per jaar kosteloos te organiseren.

Neem voor meer informatie contact op met Jitse Talsma.

Deel dit artikel op social media: