Topsport TeamNL

Unieke samenwerking brengt topdansers Introdans en volleybalsters TeamNL samen

1 december 2021
Unieke samenwerking brengt topdansers Introdans en volleybalsters TeamNL samen: zelfde soort drive en commitment

Wat gebeurt er als topsporters en topdansers een week lang met elkaar optrekken? Als ze elkaars trainingen volgen en de tijd nemen om met elkaar in gesprek te gaan over thema’s die beide carrières raken? De dansers van Introdans uit Arnhem en de Team22 volleybaldames van TeamNL kwamen van 25 tot 29 oktober samen tijdens het project 'Artist & Sporter in Residence'. Ze werkten tijdens de week toe naar een videoclip ter ere van het 50-jarig bestaan van zowel Introdans als Papendal.

"Deze samenwerking is tot stand gekomen vanuit mijn fascinatie met bewegen," begint Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "In veel sportbewegingen zit een soort choreografie. Denk aan een discusworp, een tennisserve of een golfswing. Ik zag al jaren parallellen tussen dans en sport. Toen ik in Arnhem ging werken, heb ik contact gezocht met Introdans. Zij zijn zo’n internationaal toonaangevend dansgezelschap, daar wilde ik graag mee samenwerken en overlap tussen onze verschillende activiteiten zoeken. Daarnaast is Introdans echt onderdeel van Arnhem. Op maatschappelijk vlak staan ze midden in de Arnhemse samenleving, daar wilden we met Papendal graag van leren."

Roel Voorintholt, artistiek directeur van Introdans was direct enthousiast over een eventuele samenwerking met TeamNL. "Ik zag ook direct raakvlakken. Bijvoorbeeld op het gebied van coaching en voeding. Wij kunnen er heel veel van leren hoe sporters daarin worden begeleid."

Artist & Sporter in Residence

Na eerdere samenwerkingen tussen Introdans en TeamNL stond dit najaar 'Artist & Sporter in Residence' op het programma. Een project waarbij de dansers van Introdans en de Team22 volleybaldames werden uitgedaagd om elkaars trainingen te volgen en kennis en ervaringen uit te wisselen. Uiteindelijk resulteerde de week in een videoclip waarvoor choreograaf Adriaan Luteijn de choreografie creëerde.

Hendriks: "Ik heb met stille bewondering gekeken wat deze ontmoeting deed met zowel de sporters als de dansers. Je kon zien dat er tijdens de trainingen iets gebeurde in de groep wat betekenis had. Het was soms oncomfortabel. Dat maakte mij duidelijk dat schoonheid en excellentie heel vaak beginnen waar het oncomfortabel wordt. Want daar moet je jezelf overwinnen, daar zit het leermoment. En dat zag je gebeuren in de sessies in de oefenruimte bij Introdans en op Papendal. De belangrijkste drijfveer was dat het ongelooflijk leuk is om eens uit je normale trainingsroutine te komen. Dat is gelukt. Ik denk dat de winst vooral zit in een verrassende ontmoeting met mensen die eenzelfde soort drive en commitment hebben."

Overeenkomsten en verschillen

De week maakte duidelijk dat er veel overeenkomsten, maar ook veel verschillen zijn tussen de dansers en de sporters. Voorintholt: "Dansers zitten heel erg in hun eigen wereldje. Ze zijn vooral met zichzelf bezig en willen allemaal de belangrijkste danser zijn met de meeste minuten en de mooiste solo. Binnen dit project werd duidelijk dat de volleybalvrouwen juist erg nadenken over hoe ze dit met elkaar doen. De dansers hebben geleerd dat je ook met elkaar naar één doel kunt werken."

"Daarnaast vond ik het fantastisch om te zien dat de kennismaking de eerste dag best ongemakkelijk was en dat de dansers en sporters na een week bijna vrienden waren geworden. Daaruit blijkt maar weer eens dat dans verbindt, dat zit in ons DNA. En voor de dansers was het heel interessant om in gesprek te gaan over bijvoorbeeld de verschillende fases in de carrière van een topsporter of topdanser. Dansers praten niet vaak over dat soort zaken. Wij vertellen ons verhaal door dans. De Gesprekken en verdiepingsbijeenkomsten waren daardoor voor de dansers heel spannend, maar ook erg waardevol."

Bijzonder leerzaam

Volleybalster Fleur Savelkoel heeft de week als bijzonder leerzaam ervaren: "Het was echt een topweek. Leuk om eens iets anders te doen dan alleen volleybal, maar vooral ook inspirerend om kennis te maken met de totaal andere wereld van de dansers. We hebben in de pauzes veel ervaringen uitgewisseld over hoe er in het volleybal en bij het dansen met topsport wordt omgegaan.'

"Het meedoen met elkaars training ging gepaard met veel plezier en grappige situaties. Die krijg je al snel als volleybalmeiden van bijna twee meter meedoen met balletles. Maar uiteindelijk pakten wij als volleybalsters het dansen goed op, en kwam er bij de dansers veel fanatisme en strijdlust naar boven tijdens de volleybaltrainingen."

Ter ere van het 50-jarig bestaan van zowel Introdans als sportcentrum Papendal namen de sporters en dansers tijdens de week een videoclip op. Bekijk hier de totstandkoming en het resultaat.  

Deel dit artikel op social media: