NOC*NSF Sportbonden Gemeenten

Brede Motorische Ontwikkeling: voor ieder kind van belang

18 november 2021
Brede Motorische Ontwikkeling: voor ieder kind van belang

Hoe zorg je dat kinderen met meer plezier bewegen, makkelijker kunnen switchen van sport én een goede basis leggen voor een leven lang sporten en bewegen? Door op jonge leeftijd aandacht te besteden aan de breed motorische ontwikkeling van kinderen. Hiervoor is het van belang dat ze voldoende, maar ook gevarieerd bewegen, trainen en spelen. Dus niet focussen op één sport, maar kinderen kennis laten maken met verschillende sporten en nieuwe beweegvaardigheden. Om dat gemakkelijker te maken zijn verschillende tools gelanceerd, waaronder de inspiratiegids BMO, hetbeweegspel.nl en de handleiding nijntje Beweegdiploma.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen in ons land steeds minder bewegen en daardoor motorisch minder vaardig zijn. Dit baart zorgen, omdat de gezondheid, sportdeelname en de persoonlijke ontwikkeling van kinderen gebaat zijn bij een goede motoriek. De hockey-, voetbal-, volleybal- en gymnastiekbond, die samen goed zijn voor circa zestig procent van de sporters in de leeftijdscategorie 2 tot en met 12 jaar, besloten daarom de handen ineen te slaan en zich via het project BMO Vaardige Generatie in te zetten voor een bredere motorische vaardigheid bij de jongste jeugd.

Steeds meer aandacht voor BMO

"Meerdere onderzoeken tonen aan dat kinderen veel baat hebben bij een breed motorisch beweegaanbod in hun jonge jaren. Dat is namelijk de fase waarin de motoriek zich het meest ontwikkelt", vertelt projectleider en bewegingswetenschapper Martine Hoofwijk. Motorisch vaardige kinderen bewegen en sporten over het algemeen meer waardoor deze kinderen fitter zijn en nóg vaardiger worden; een positieve spiraal van meedoen.

Gelukkig komt er volgens Hoofwijk ook in de sport steeds meer aandacht voor de positieve effecten van veelzijdig ontwikkelen. 'Met de vier sportbonden hebben we de afgelopen periode het voortouw genomen om eenvoudige en laagdrempelige tools te maken voor sportbonden en -verenigingen, zodat het voor hen nog makkelijker wordt aan de slag te gaan met BMO.'

Jong beginnen

Goed leren bewegen is, samen met muziek maken, van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam van kinderen. Je kunt hiermee het beste zo vroeg mogelijk starten. Het nijntje Beweegdiploma is daarbij wat betreft de vier sportbonden dé basis voor ieder sportend kind van 2-5 jaar. Dit programma is getest bij verschillende sporten en er is een handleiding gemaakt waardoor ook andere sportbonden en verenigingen dit veelzijdige programma kunnen gebruiken voor hun jongste jeugd.

"Voor de iets oudere groep kun je daarna inzetten op een breed motorisch programma dat past bij de sport. Kinderen kiezen niet voor niets voor een bepaalde sport, dus kun je de oefeningen en spelvormen overgieten met een sport specifiek sausje. Het mooie van deze samenwerking is dat sportbonden niet kijken naar het bondsbelang, maar naar het belang van het kind. Dat is ook waar brede motorische ontwikkeling voor staat', legt Peter van Tarel van de Nevobo uit. Er wordt momenteel nog gewerkt aan een uitgebreide set aan BMO oefeningen en spelvormen. "Daarmee kan een normaal programma makkelijk worden omgetoverd tot een BMO-proof programma", vult Hoofwijk aan.

Breed Motorische Ontwikkeling 1 760

Breed Motorische Ontwikkeling

Uitrollen bij meer sporten

De vier sportbonden zien dat steeds meer bonden zich aansluiten. Vanuit het project is een BMO-scan ontwikkeld, zodat sportbonden zelf kunnen checken hoe breed motorisch hun sportprogramma’s nu zijn. Ze kunnen hun programma ook door een onafhankelijke scancommissie laten controleren en hiermee het Keurmerk Partner in Veelzijdig Bewegen behalen. De eerste 5 bondsprogramma’s hebben het keurmerk inmiddels behaald.

Van sportbond naar de vereniging

"Via de sportbonden willen we de verenigingen en hun professionals bereiken. Zij staan iedere week met de kinderen op het veld, dus daar zal het uiteindelijk allemaal moeten gebeuren", zegt Hoofwijk. "We zien dat steeds meer verenigingen zorgen voor een mooie brede basis van waaruit hun sporters kunnen doorgroeien. Er zijn veel verschillende manieren waarop dat kan worden aangepakt. Voor verenigingen die nog niet gestart zijn met BMO is daarom een inspiratiegids BMO gemaakt. Een bundeling van stappenplannen, tips en veel goede voorbeelden. Daarmee kunnen clubs gemakkelijk hun eerste stappen zetten op het gebied van BMO."

Meer informatie en contact:

In het project BMO Vaardige Generatie werken vier sportbonden samen: KNHB, KNGU, KNVB en Nevobo. Via dit project zorgen de bonden ervoor dat er meer kennis komt over BMO (Breed motorische ontwikkeling) en alle sportbonden geholpen worden met het door ontwikkelen van hun programma’s en trainers.

Meer info over BMO en alle tools die tot nu toe door het projectteam zijn ontwikkeld vind je hier.

Heeft jouw sportbond interesse in BMO-scan? Neem dan contact op met Martine Hoofwijk (martine.hoofwijk@knhb.nl).

Deel dit artikel op social media: