Sportdeelname Voel je thuis in de sport Veilige Sport

Lancering campagne Welkom in de sport

5 september 2021

Om het belang van een inclusieve sportclub te benadrukken, lanceert de alliantie Sporten en bewegen op maandag 6 september voor iedereen de campagne Welkom in de sport. Ruim 700.000 Nederlanders voelen zich altijd nog niet welkom in de sport , terwijl sportaanbieders zich hier vaak niet van bewust zijn. Juist sportclubs kunnen die drempels wegnemen om ervoor te zorgen dat iedereen met plezier kan sporten en bewegen.

Sporten en bewegen voor iedereen

De campagne loopt van 6 tot en met 12 september en is zowel offline als online door heel Nederland te zien. Sportclubs worden uitgedaagd om te kijken naar welke kansen ze zelf kunnen aangrijpen om nog meer mensen welkom te heten. Op weeswelkomindesport.nl kunnen ze een inclusiecheck invullen om te zien hoe inclusief ze (al) zijn. Daarin staan vragen zoals ‘is het bestuur van jouw club divers en representatief? en ‘is de accommodatie voor iedereen toegankelijk’? Op basis daarvan krijgen sportverenigingen een advies over welke stappen ze nog kunnen zetten en hoe ze kunnen bijdragen om sporten en bewegen voor iedereen in Nederland mogelijk te maken.

Op naar een inclusieve sportomgeving

De campagne Welkom in de sport wordt uitgevoerd door de alliantie Sporten en bewegen voor Iedereen in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Deze campagne wil sportaanbieders uitdagen om het gesprek op gang te brengen over de waarde van een inclusieve en gastvrije sportomgeving.
De alliantie Sporten en bewegen voor iedereen zet zich in om het werkveld bewust te maken van de mogelijkheden en belemmeringen die er vanwege iemands leeftijd, fysieke of mentale gezondheid, etnische achtergrond, seksuele geaardheid of sociale positie zijn om te gaan sporten en bewegen.

Wil jouw organisatie of sportbond helpen met de verspreiding van Welkom in de Sport?

Neem dan contact op met marloes.vandaalen@nocnsf.nl voor het campagnemateriaal en de conceptteksten.

Deel dit artikel op social media: