Topsport Beijing 2022

Chefs de mission Verheijen en Vergeer nemen lessen van Tokio mee naar Beijing

Marieke de Ruijter 23 september 2021
Chefs de mission Verheijen en Vergeer nemen lessen van Tokio mee naar Beijing

Na een prachtige sportzomer vol olympisch en paralympisch succes voor TeamNL in Tokio, gaat het vizier nu volledig op de Winterspelen in Beijing. We spreken chefs de mission Carl Verheijen en Esther Vergeer over twee Spelen in één jaar en de lessen van Tokio.

De historische prestaties van bijvoorbeeld Sifan Hassan, Jetze Plat en Harrie Lavreysen staan bij iedereen nog vers op het netvlies. Maar veel tijd om daarvan na te genieten is er niet achter de schermen bij TeamNL. Want op 4 februari 2022 wordt het olympisch vuur in Beijing alweer ontstoken voor de Winterspelen. Daarom stond er woensdag een bijeenkomst op het programma voor alle sporters en stafleden die kans maken om naar Beijing af te reizen. In Ouwehands Dierenpark in Rhenen komt TeamNL tussen de panda’s alvast in Chinese sferen.

Lessen geleerd

"We wisten natuurlijk dat er door het uitstellen van Tokyo 2020 maar een halfjaar tussen beide Spelen zou zitten," begint olympisch chef de mission Carl Verheijen. "De voorbereidingstijd is daardoor korter, maar het geeft ook de mogelijkheid om de goede sfeer en de prachtige prestaties van TeamNL door te trekken naar Beijing."

"Voor Tokio wisten we niet precies waar we in terecht zouden komen," vult paralympisch chef de mission Esther Vergeer aan doelend op de maatregelen rondom covid-19. "We hebben vanuit Nederland natuurlijk heel veel gepraat over de regels en hoe alles zou gaan. Maar hoe dat in de praktijk zou gaan wisten we niet. Nu hebben we lessen geleerd in Tokio waar we in Beijing echt ons voordeel mee kunnen doen." Vergeer had ook in Tokio paralympisch TeamNL onder haar hoede als chef de mission.

Voorbereiden

In Beijing wacht TeamNL opnieuw een Olympische en Paralympische Spelen in een Aziatisch land met strenge covidmaatregelen. Wellicht zelfs strenger dan afgelopen zomer in Tokio. Verheijen: "We moeten afwachten hoe streng de maatregelen gaan zijn. We hebben nog geen 'playbooks' gezien. Maar wat de regels ook gaan zijn, we gaan ons zo goed mogelijk voorbereiden."

"In Tokio hebben we gezien dat TeamNL goed kan omgaan met de aanpassingen die covid van sporters vraagt. En ondanks de besmettingen aan het begin van het toernooi zijn er historische prestaties geleverd. Natuurlijk gaat het in Beijing om andere sporters en staat de medaillespiegel voor TeamNL bij de start gewoon op nul. Maar we willen wel graag de mindset waarbij sporters ondanks alle maatregelen het beste uit zichzelf haalden, doorzetten naar Beijing."

Vergeer kijkt na haar ervaringen in Tokio uit naar de Spelen in Beijing. "Hoe streng de maatregelen ook zijn. Ik heb gezien dat wij alles vanuit de organisatie echt heel strak, goed en duidelijk kunnen regelen. En daardoor heb ik alle vertrouwen dat we de uitzending naar Beijing ook gaan flikken met elkaar."

Groeien in de breedte

Het team waarmee de chefs de mission afreizen naar China krijgt de komende maanden vorm. Verheijen: "We gaan natuurlijk voor fantastische prestaties in het langebaanschaatsers. Daarnaast is het mooi om te zien dat we ook in het shorttrack met een volwaardige ploeg aan de start kunnen staan die echt mee gaat doen om de medailles. Ook gaat TeamNL in actie komen bij het skiën, snowboarden, skeleton en kunstrijden. En wellicht reizen ook een curlingploeg en de ijshockeyvrouwen af naar Beijing. Prachtig om te zien dat TeamNL in op de winterspelen zo in de breedte gegroeid is."

Deel dit artikel op social media: