Topsport Tokyo 2020 Paralympisch

Gretig TeamNL is klaar voor de Paralympische Spelen in Tokio

24 augustus 2021
Gretig TeamNL is klaar voor de Paralympische Spelen in Tokio

Na een jaar van uitstel en onzekerheid beginnen vandaag eindelijk de Paralympische Spelen van Tokyo 2020. De 73 sporters van TeamNL staan in de startblokken om in Japan optimaal te gaan presteren ziet chef de mission Esther Vergeer.

"We zijn er klaar voor," begint Vergeer. "Iedereen is echt blij om hier te zijn en is gretig. De sporters vinden de appartementen fijn en zijn onder de indruk van de venues. De sportlocaties zijn groot en goed aangepast. Er is goed nagedacht over de faciliteiten. Alles is nieuw en fris en in bestaande gebouwen zijn de juiste aanpassingen gemaakt."

Het team heeft in Tokyo te maken met strikte coronamaatregelen, maar daar gaan de sporters goed mee om volgens de chef de mission. "Het geeft rust en duidelijkheid dat de maatregelen streng zijn. Vooraf vroeg ik me af wat de maatregelen zouden betekenen voor de sfeer. En of ik de sporters nog wel zou zien nu bijvoorbeeld de TeamNL lounge voorlopig dicht is. Maar ik heb echt het idee dat het hen niet beïnvloedt."

"De sporters wisten wat ze te wachten stond voor ze hierheen reisden. Ze accepteren de situatie en houden zich goed aan de maatregelen. Het zou bijvoorbeeld wel leuk zijn als we straks met elkaar wat wedstrijden op de televisie zouden kunnen kijken. Maar we moeten zien wat er mogelijk is. Het belangrijkste is natuurlijk dat we fit blijven met z’n allen."

Esther Vergeer Paralympische Spelen Tokio 760

Chef de mission Esther Vergeer neemt poolshoogte bij het rolstoeltennis

Openingsceremonie

Vandaag stond met de openingsceremonie de officiële aftrap van het toernooi op het programma. Vergeer: "Onder aanvoering van onze vlaggendragers Fleur Jong en Jetze Plat waren we er met een mooie club van twaalf sporters en zo’n achttien stafleden van de verschillende sporten bij. Net als bij de Olympische Spelen maken de sporters zelf de keuze of ze bij de opening willen zijn. De sportprestaties zijn daarbij de belangrijkste afweging."

"Vanwege de coronamaatregelen zijn sporters relatief laat in het paralympisch dorp aangekomen. De tijd die ze hier hebben, gebruiken veel sporters graag om zich optimaal voor te bereiden op de wedstrijden. De angst voor corona speelt daarbij niet eens een grote rol, want we hebben bij de Olympische Spelen gezien dat de ceremonies heel goed en veilig georganiseerd worden."

Vanaf morgen is het tijd voor echte actie. Dan kan de wereld genieten van twaalf dagen lang paralympische sport op het hoogste niveau. Vergeer: "We beginnen woensdag direct met een mooie knaller voor de rolstoelbasketbal vrouwen. Die starten met een wedstrijd tegen Team USA. En op dag één zijn er ook direct medaillekansen bij het baanwielrennen en later op de dag bij het zwemmen. We hebben er zin in en we zijn er klaar voor!"

Volg TeamNL op de voet

Volg onze sporters van TeamNL tijdens de Paralympische Spelen van Tokyo 2020 op de voet op onze website TeamNL.org

Deel dit artikel op social media: