Topsport IOC Brisbane 2032

Olympische en Paralympische Spelen in 2032 in Brisbane

21 juli 2021
Olympische en Paralympische Spelen in 2032 in Brisbane

De Olympische en Paralympische Spelen worden in 2032 gehouden in de Australische stad Brisbane. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) woensdag bekendgemaakt tijdens de 138ste sessie, die werd gehouden in Tokio.

“Bij de Olympische en Paralympische Spelen van Sydney 2000 heeft Australië als sportland bij uitstek laten zien dat zij prachtige Spelen kunnen organiseren”, reageerde algemeen directeur van NOC*NSF Gerard Dielessen in Tokio op dit besluit van het IOC. “We hebben er alle vertrouwen in dat zij dat nu weer zullen doen. Goed om te zien dat de Spelen van Brisbane onder andere tot doel hebben om sport voor iedereen mogelijk te maken en zij daarbij zowel mensen met een beperking als de oorspronkelijke bewoners van Australië zoals de Aborigines expliciet benoemen.”

Goed om te zien dat de Spelen van Brisbane onder andere tot doel hebben om sport voor iedereen mogelijk te maken
Gerard Dielessen

Brisbane was de voorkeurskandidaat van de mondiale sportkoepel. Voor het eerst is een gaststad van de Olympische en Paralympische Spelen op deze manier gekozen. Deze nieuwe benadering is ingevoerd om te voorkomen dat kandidaatsteden grote bedragen uittrekken om zich te profileren.

Het is de derde keer dat de Spelen worden gehouden in Australië. In 2000 was Sydney het decor, in 1956 was het in Melbourne.

De voorgestelde data voor de Olympische Spelen in Brisbane zijn 23 juli tot en met 8 augustus 2032. De Paralympische Spelen zijn van 24 augustus tot en met 5 september 2032 gepland. In 2024 zijn beide evenementen in Parijs, in 2028 is Los Angeles de organisator.

Deel dit artikel op social media: