NOC*NSF Coronavirus en sport

Topsportcompetities mogen weer van start, verder geen versoepelingen

8 december 2020
Topsportcompetities mogen weer van start, verder geen versoepelingen

De Nederlandse topsportcompetities mogen per 17 december weer van start. Voor verdere versoepelingen voor de sport is gezien de huidige cijfers van de coronapandemie geen ruimte. Dat heeft het kabinet dinsdagavond bekendgemaakt. Eerder op dag werd een motie aangenomen om de sportsector met een bedrag van vijf miljoen euro te ondersteunen.

De topsporters die actief zijn in topsportcompetities mogen vanaf 17 december weer, onder voorwaarden, in grote groepen trainen en wedstrijden spelen. Het gaat daarbij om een selecte groep van 1000 voetballers en 5000 topsporters uit andere competities.  Voetballers in de Eredivisie en Eerste Divisie, voetbalsters in de Eredivisie en topsporters met een status mochten al trainen en wedstrijden spelen op aangewezen topsportlocaties.

“Het is belangrijk dat de topsportcompetities, zonder publiek natuurlijk, weer voorzichtig van start kunnen. Dat houdt de belangstelling voor de sport levend. Bovendien kunnen onze topsporters zich zo beter op internationale evenementen voorbereiden”, reageert Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF.

Belangrijk dat de topsportcompetities weer voorzichtig van start kunnen. Dat houdt de belangstelling voor de sport levend.
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

De overige maatregelen voor de sport blijven zoals ze tijdens de huidige gedeeltelijk lockdown al gelden. “Helaas dus nog geen versoepelingen voor de sporters op lokaal niveau. Dat komt gezien de besmettingscijfers niet onverwacht en natuurlijk staat bij ons de volksgezondheid en de veiligheid voorop. Maar dat bijvoorbeeld de groepsgrootte niet wordt aangepast vind ik jammer. We denken namelijk dat sport een belangrijke oplossing van het probleem kan leveren.”

“Misschien kan, zoals premier Mark Rutte tijdens de persconferentie vanavond zei, de leeftijdsgrens voor het zonder beperkingen in grote groepen mogen trainen in ieder geval omhoog van 18 naar 27 jaar. Dat zou voor deze groep en de sportverenigingen erg fijn zijn”, aldus Dielessen.

Dat bijvoorbeeld de groepsgrootte bij de overige teamsport niet wordt aangepast vind ik jammer. We denken namelijk dat sport een belangrijke oplossing van het probleem kan leveren
Gerard Dielessen, algemeen directeur NOC*NSF

Financiële steun voor sportbonden

De Tweede Kamer nam vandaag een motie aan om de sportbonden in 2021 met een bedrag van vijf miljoen euro te helpen hun topsport- en talentenprogramma’s overeind te houden. Dielessen. “Deze steun is van groot belang nu de inkomsten bij de bonden teruglopen door het ontbreken van evenementen, publiek en competities”.

Deel dit artikel op social media: