NOC*NSF Sportverenigingen

Scheidsrechter zijn: een leuke en dankbare klus!

1 oktober 2020

In de Week van de Scheidsrechter willen we dit jaar weer alle officials, scheidsrechters en juryleden laten weten hoe fijn het is dat zij er mede voor zorgen dat we allemaal kunnen sporten. Zeker nu, in 2020, en we allemaal na lange tijd weer met de competities beginnen, zijn we blij dat zij er ook weer zijn. #scheidsbedankt, zeggen we daarom!

In vrijwel alle sporten zijn officials nodig om de wedstrijden te kunnen laten plaatsvinden. Om ervoor te zorgen dat die officials er zijn, bewandelen de sportbonden verschillende wegen. In sommige takken van sport is er een verplichting om een bepaald aantal scheidsrechters vanuit de eigen vereniging te leveren om mee te kunnen doen aan de competities.

In andere sporten is dat niet het geval en heeft men regelmatig te kampen met een tekort aan officials. Dat zou niet hoeven, als we met z'n allen laten zien hoe leuk en dankbaar de functie van scheidsrechter, jurylid of official kan zijn!

Arsamrastegar760

Arsam in actie. Foto JSV Niewegein

Arsam

Arsam Rastegar Tehrani is zestien jaar en voetbalt al sinds zijn vierde bij voetbalvereniging JSV op Sportpark Galecop in Utrecht. Toen hij veertien was, besloot hij te stoppen met voetballen en zich te gaan richten op het scheidsrechtersvak. "Ik kon best wel een balletje trappen, ik zat in de schaduwselectie en was keeper. Maar ik zat ook op Havo-4, had een baantje ernaast en om dan op een hoger niveau te gaan voetballen, dat zou best zwaar zijn. Dus besloot ik me toe te leggen op fluiten. Omdat ik mijn club wou helpen. Dat vind ik ook écht leuk!"

"Ik floot vorig jaar mijn eerste wedstrijd, jongens onder 12. Dit ging goed en daarna in september heb ik allerlei spullen gekocht, zoals een KNVB-tenue, kaarten en een fluit. Toen begon ik direct in de jongens onder 13 met mijn eerste officiële wedstrijd."

Via de vereniging JSV volgde Arsam de verenigingsscheidsrechtercursus. Zijn begeleider/coach, Kees Kerkhof, zag al snel dat de ambities hem niet bij de club zouden houden. "De verenigingscursus heb ik bijna afgerond, die duurde tot februari van dit jaar. Maar door corona is alles een beetje vertraagd: ik krijg mijn diploma op 9 oktober aanstaande!"

Ik krijg vaak complimenten hier op de club, dat vind ik wel leuk. Ik wil ook graag aan andere leden laten zien hoe leuk het is!

Hogerop

Zodra hij dat papiertje op zak heeft, meldt Arsam zich aan voor de KNVB scheidsrechtersopleiding-3 (SO3) cursus. Daarmee kan hij dan voor de KNVB wedstrijden gaan fluiten. "Ik wil heel graag goed worden, daar doe ik dan ook echt mijn best voor." Op de club vinden ze de inzet van Arsam super. "Soms kan ik hier op de club zelfs twee wedstrijden op één dag fluiten, dat is super om mijn conditie op te bouwen. Ik krijg vaak complimenten hier op de club, dat vind ik wel leuk. Ik wil ook graag aan andere leden laten zien hoe leuk het is! Als scheidsrechter wil je geen politieagent spelen, je wil voelen wat de spelers van je verwachten. Als dat lukt, is dat een heel dankbare functie."

Arsam zit nu op Havo-5, volgend jaar wil hij HBO Optometrie gaan studeren. "En misschien wel een carrière als scheidsrechter ernaast. Ik ga er mijn best voor doen!"

Week van de Scheidsrechter

Deel dit artikel op social media: