NOC*NSF Sportwereld tegen corona

Corona vraagt om aanpassen

Nicole Eyssen 21 oktober 2020

Sinds de eerste coronamaatregelen in maart heeft de sportwereld zich voortdurend moeten aanpassen aan de situatie. Eerst mocht er een tijdje helemaal niets, maar toen kwamen er tal van online initiatieven van de grond. En zodra er weer trainingen werden toegestaan, kwamen de sportaanbieders weer in actie. "We proberen onze leden binnen de gestelde grenzen zo veel mogelijk te blijven bieden."

De protocollen van NOC*NSF en de sportbonden helpen clubs om telkens als de maatregelen wijzigen hun sportaanbod daarop aan te passen. Dat corona voor veel clubs en sportaanbieders zware tijden betekenen, spreekt voor zich. Toch proberen ze er nog steeds voor hun leden te zijn. We vroegen hockeyclub HCM Arnhem en fitnesscentrum Max Fit uit Elst naar hun ervaringen.

HCM Arnhem

Mark Kamp is secretaris van hockeyclub HCM Arnhem. Hij bevestigt dat het moeilijk is om er een positief verhaal van te maken. "Onze club heeft net een nieuw clubhuis gebouwd, we hadden ons dit jaar heel anders voorgesteld! Dat je financieel pijn gaat krijgen van al deze maatregelen, dat is niet te voorkomen. Dat is ons grootste verdriet."

Verder gaat het eigenlijk best goed bij HCM Arnhem. "Het lukt ons redelijk om ons ledenbestand op peil te houden, we hebben nog steeds rond de duizend leden, die we ook vóór corona hadden. Via de hockeyschool hebben we eind van de zomer weer instroom van nieuwe jeugdleden gehad. Ook dat gaat eigenlijk gewoon door. Dat we op dit moment geen omzet draaien in ons clubhuis is eigenlijk het grootste probleem. Want daardoor valt naast contributies en sponsorinkomsten een groot deel van je inkomsten weg."

Extra inkomsten

Die sponsorinkomsten zijn overigens in de afgelopen maanden toegenomen. "Dat hebben we te danken aan een nieuwe sponsorcommissie, die heel veel nieuwe sponsoren heeft binnengehaald! Echt geweldig! De leden van de commissie hebben het super gedaan, ze beschikken over een groot netwerk en hebben de potentiële sponsoren ook mooie dingen aangeboden. Daar zijn veel bedrijven enthousiast over!"

Als extra inkomsten doet de club ook jaarlijks mee aan de Grote Clubactie. Kamp: "Vooral onze jeugdleden zijn elk jaar heel actief, we zamelen er toch zo'n vijfduizend euro mee in. Dat werd andere jaren altijd besteed aan zaken voor de jeugd, maar dat zal dit jaar waarschijnlijk niet mogelijk zijn. We zijn blij met die inkomsten!"

HCM760

HCM in Arnhem

Contact met leden in stand houden

Kamp zelf hockeyt ook nog, in een veteranenteam. Hij ondervindt zelf dus ook de gevolgen van de verscherpte maatregelen. "Momenteel trainen onze seniorenteams niet; we zijn deze week begonnen met een experiment met het Dames-1 en Heren-1 team om een training te organiseren, waarin een team wordt opgedeeld in groepjes van vier personen die dan toch tegelijkertijd samen kunnen trainen. Als dat succesvol is, gaan we dat ook voor de andere seniorenteams uitrollen."

"Maar het is beslist niet meer zo leuk als het voorheen was. Onze leden komen toch vooral om gezellig te hockeyen. Binnen de teams onderling is er nog vrij veel contact, vooral online, en we proberen als bestuur ook te zorgen dat we de verbinding met de leden in stand houden via de website en socials. Maar dat we niet bij elkaar kunnen komen, dat blijft lastig. De teambinding is toch de kurk, waar onze teamsport op drijft."

HCM Arnhem heeft besloten dit seizoen niet te gaan zaalhockeyen. "Die verantwoordelijkheid durven we nog niet aan. We hebben als bestuur besloten dat we gaan proberen een soort wintercompetitie op te zetten. We hopen dat we veel buiten kunnen blijven sporten. En als we er dan voor zorgen dat we, ook via onze commissies, voeling houden met iedereen binnen de club, dan gaat ook deze moeilijke tijd voorbij. We willen ons goed aan de regels houden, want we willen wel graag kunnen blijven hockeyen! En tot nu toe lukt het ons goed om telkens snel te schakelen. Dat deden we ook toen vooraf aanmelden verplicht werd, dat hadden we heel snel online voor elkaar. Een paar weken geleden zijn we ook gecontroleerd door de gemeente, we hebben een pluim gekregen omdat we alles zo goed voor elkaar hebben!"

Max Fit Corona 760

Max Fit personal training in Elst

Max Fit in Elst

Bij Max Fit personal training in Elst hebben de nieuwe maatregelen niet echt voor problemen gezorgd. Max Kellner, eigenaar van de sportschool, vertelt: "Bij ons waren de klappen in het begin het hardst. Sindsdien proberen we telkens zo snel mogelijk te schakelen en ons aan te passen aan wat wel en niet mag. Dat vergt creativiteit, maar we merken dat het wel lukt."

De personal training studio is in het begin van de coronapandemie druk bezig geweest om de mensen ook online in beweging te houden. Nu worden de oplossingen vooral gezocht in het beter spreiden van de lessen. "We hebben de lessen beter gespreid en sommige lessen ingekort. Verder dragen onze trainers mondkapjes en handschoenen. Zo zullen we ook proberen om dat in de komende periode te doen: strakkere blokken in de roosters en de openingstijden verruimen. Wij zien het echt als de verantwoordelijkheid van ons als sportschool en als trainers om de mensen juist in deze tijd aan het sporten te houden!"

Deel dit artikel op social media: