NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportbonden

Sportwereld tegen corona: Het seizoen gaat voor de KNBSB gewoon door

Yvonne Derksen 3 juli 2020
Sportwereld tegen corona: Het seizoen gaat voor de KNBSB gewoon door

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: hoe de honk- en softbalverenigingen in Nederland alsnog een mooie sportzomer tegemoet gaan.

De competitie kan van start

Waar voor de meeste sportverenigingen de zomerstop al is ingeluid geldt dat voor de honk- en softbalverenigingen in Nederland zeker niet. Zij hebben, naar aanleiding van de persconferentie afgelopen week, positief nieuws ontvangen: competities mogen gewoon doorgaan. Een flinke opluchting voor de hele sport én het seizoen, dat nu grotendeels 'gered' lijkt.

"Bij ons gaat het nu losbarsten." vertelt Daan de Jong, werkzaam bij de KNBSB (Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond). "Hartstikke leuk! Het geeft iedereen een hoop nieuwe energie en nieuw enthousiasme. We beginnen al vrijwel direct met de eerste oefenwedstrijden en komend weekend staan de eerste competities al gepland." Het vergt wat voorbereiding, maar ze hebben het er natuurlijk graag voor over. "We spelen de competities nu tot half oktober, zodat iedereen dit seizoen nog zoveel mogelijk wedstrijden kan spelen. Daarna wordt het lastiger in verband met het weer, dus we gaan nu doen wat we kunnen."

Clubs zijn druk bezig met het heropenen van kantines, speelschema’s, het informeren van teams, noem maar op. We kunnen en mogen weer van alles, ontzettend fijn!

De versoepelingen zijn een welkome verandering voor de 160 aangesloten clubs. De Jong vertelt wat het voor hen betekent: "Clubs zijn druk bezig met het heropenen van kantines, speelschema’s, het informeren van teams, noem maar op. Alles wordt voorbereid en ingericht, zodat iedereen weer op een juiste manier aan de slag kan.” De bond probeert de clubs hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. “We houden nauw contact met de verenigingen. Zij zitten natuurlijk in een keer met veel vragen. We kunnen en mogen weer van alles. Ontzettend fijn!"

Nieuwe kansen voor nieuwe sporters

Een drukke sportzomer lijkt dus alsnog mogelijk voor de clubs. We spreken honk- en softbalvereniging HCAW over hun plannen voor de komende tijd: "We werden vorige week positief verrast. Iedereen heeft een smile op z’n gezicht." vertelt voorzitter Bas Veerman. De club is direct aan de gang gegaan met de invulling van de komende maanden. "We organiseren deze zomer bijvoorbeeld een Summer School. Dat doen we niet alleen voor onze leden, maar voor elke honk- en softballer in Nederland die mee wil doen." De Summer School is een driedaagse clinic, waarin geïnteresseerden les krijgen van topspelers en -speelsters. Belangrijk voor de hele sport zegt Veerman, want die heeft flinke klappen gehad de afgelopen tijd. "De honk- en softbalsport zat voor corona al in een dalende trend en de sport verliest jaarlijks leden. Dat is gewoon zonde, het is een mooie sport."

HCAW zet zich de komende tijd dus in om nieuwe zichtbaarheid voor de sport te creëren. Daar krijgen ze door de versoepeling van de maatregelen nu de kans voor. "Die zichtbaarheid hebben we hard nodig. Niet alleen als club, maar ook als sport." De animo voor de georganiseerde events is gelukkig groot en de verenigingen met wie HCAW samenwerkt zijn blij met de initiatieven: "Verbinding, daar draait het om. Je moet het samen doen nu. We betrekken iedereen erbij: onze leden, ouders, topsporters en andere verenigingen. Eigenlijk iedereen die de liefde voor het spel wil delen!"

Thamen760

Honkbal kan weer van start

Gezelligheid voorop

Ook honk- en softbalvereniging Thamen is druk bezig met de zomer een invulling te geven. "Het terras is weer geopend en we gaan weer beginnen met spelen!" vertelt Linda van Rekum, voorzitter van de club, enthousiast. Met 17 teams is de vereniging een van de grotere breedtesportverenigingen in Nederland. De vereniging heeft inmiddels een groot aantal evenementen op de planning staan.

Van Rekum licht toe: "Alles wat we de komende tijd organiseren staat vooral in het teken van gezelligheid. Die misten we natuurlijk de afgelopen tijd. Via deze evenementen kunnen wij faciliteren dat iedereen elkaar weer kan zien en bij kan kletsen. Natuurlijk, de sportieve kant binnen de vereniging is belangrijk - maar het sociale nog meer." Doordat óók de kantines weer open mogen wordt dat nu makkelijker gemaakt. "Zeker, het was al fijn dat teams weer op het veld mochten staan, maar nu kunnen ze elkaar daarna ook nog spreken. Samen."

Natuurlijk, de sportieve kant binnen de vereniging is belangrijk - maar het sociale nog meer.

We vragen Van Rekum naar de evenementen die in het verschiet staan. "Denk aan pubquizen en toernooien, bijvoorbeeld. Of inloopavonden. We dagen onze leden uit mensen mee te nemen die geen lid zijn van onze vereniging. Zo kunnen we de gezelligheid combineren met ledenwerving, wat, gezien de financiële schade, ook niet geheel onbelangrijk is."

De club begint door de versoepelingen weer langzamerhand de oude te worden. "We hopen dat iedereen nu weer kan genieten van de sport, de trainingen en de faciliteiten. Natuurlijk, we hebben wel getraind, maar nu is het echte werk weer begonnen. Iedereen hier is blij!"

Deel dit artikel op social media: