NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport Sportbonden

Sportwereld tegen corona: Gymclubs zien heel veel kansen deze zomer

Nicole Eyssen 8 juli 2020
Sportwereld tegen corona: Gymclubs zien heel veel kansen deze zomer

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag het zomerprogramma van Turnz Amsterdam Gymnastics.

Door de coronacrisis stond het gebruikelijke turnleven even stil. Clubs zochten eerst online en later ook in de buitenlucht naar mogelijkheden om hun leden van een turnaanbod te blijven voorzien. Ook bij Turnz Amsterdam Gymnastics zocht men naar mogelijkheden om iedereen weer te laten genieten van de gymsport. Hun zomerprogramma gaat nog veel verder, want het biedt ook aan niet-leden de kans om kennis te maken.

Elien Wolke, trainster bij Turnz en medeorganisator van het zomerprogramma, licht de plannen toe: "Tijdens de coronacrisis vonden wij het lastig om een alternatief turnaanbod te regelen voor onze recreatieve leden. Met de wedstrijdgroepen zijn we al redelijk snel overgestapt op online trainingen, maar bij de recreatieleden sloeg dat niet zo aan. Omdat we zoveel leden hebben, was het vervolgens niet mogelijk om zowel de selectieleden als de recreatieleden buiten trainingen te geven. De selectiegroepen hebben toen buiten getraind, dus we moesten op zoek naar een manier om de recreatieve groep nog tegemoet te komen. We hadden zelf in de gaten dat daar vanuit hen vraag naar was, maar we ontvingen ook al snel mailtjes van mensen die er niet tevreden mee waren dat de selectiegroepen wél buiten trainden en de recreatiegroepen niet. We begrepen dat we iets moesten doen, en toen is het idee voor ons zomerprogramma ontstaan. Dat hebben we naar al onze leden gemaild. Omdat ook niet-leden mee mogen doen, communiceerden we onze plannen ook via onze Instagram en Facebook."

Beweegplein op vier locaties

"Van 8 tot en met 25 juli staan we op vier verschillende locaties in Amsterdam. Per locatie verschilt het of we daar drie, vier of vijf dagen in de week te vinden zijn. Op elke locatie leggen we een beweegplein neer en bieden we lessen aan in twee dagdelen: eentje ’s ochtends en eentje ’s middags. Vooralsnog zijn er ongeveer vijftien trainers, assistenten en stagiaires die de lessen verzorgen en ondersteunen. Er zijn ook wat oudere turnsters die het leuk vinden om les te geven en waarschijnlijk komen er ook een paar enthousiaste eredivisieturnsters langs."

"Per dagdeel is er ruimte voor 85 deelnemers. Omdat de recreatieve leden wat langer geen gebruik konden maken van ons turnaanbod, ontvangen zij ter compensatie vier dagdelen gratis. De selectieleden krijgen één gratis ochtend- of middagprogramma en niet-leden betalen vijftien euro per dagdeel. Dat hebben we berekend aan de hand van de reguliere contributietarieven. Het zou natuurlijk mooi zijn als een aantal niet-leden het zó leuk vindt, dat ze blijven plakken en lid worden. Het is dan ook heel fijn dat de verschillende stadsdelen in Amsterdam meehelpen met de promotie van ons zomerprogramma. In Amsterdam-Oost gaat deze week bijvoorbeeld een boekje rond waar allerlei activiteiten in staan, waaronder die van ons. We werken ook samen met Stadspas. Hun leden mogen voor één euro vijftig per dagdeel meedoen, dus zij ontvangen allemaal ook nog een bericht over ons zomerprogramma. Daarnaast helpt de gemeente niet alleen mee met de promotie, ze financieren ook een deel van de organisatie."

Turnz800

Turnz on the move!

Het idee wordt heel enthousiast ontvangen. Wolke: "We kregen veel positieve reacties op de mail die we naar onze leden hebben gestuurd, daar werd erg fijn op gereageerd. En hoewel de verschillende stadsdelen nog moeten beginnen met promoten, hebben we al van hen begrepen dat er op sommige plekken heel veel vraag is naar een turnaanbod. De verwachting is dan ook dat het goed ontvangen zal worden. Het is overigens niet alleen voor de turners en turnsters zelf erg prettig dat ze in de zomer nog kunnen turnen, ook voor onze assistenten en stagiaires heeft alles een tijdje stilgelegen. Zij waren bezig met een opleiding of een stage en kunnen die nu alsnog afronden."

Heeft Wolke nog tips voor andere verenigingen? “Hou je ogen en oren goed open voor waar vraag naar is. Wij merkten heel duidelijk dat de vraag bij ons vanuit de recreatiegroep kwam, dus zijn we op zoek gegaan naar iets wat bij hun wensen en behoeften aansluit. Daar moet je vervolgens op inspelen. Het is uiteindelijk een mooie bijkomstigheid dat ons idee is uitgelopen tot dit zomerprogramma, waarmee we eigenlijk nog veel meer geïnteresseerden voorzien dan alleen onze recreatieve leden."

Dutch Gymnastics SportZomer

Ook vanuit de KNGU wordt enthousiast gereageerd op de plannen van Turnz. Nienke Drieënhuizen geeft aan dat alle gymclubs door de bond ondersteund worden om initiatieven te ontwikkelen. "We zijn allemaal blij dat we weer aan de slag kunnen! Deze zomer biedt ons veel kansen. Kansen om leden meer gymsportbeleving te bieden, nieuwe doelgroepen te bereiken, andere (zomer)lessen aan te bieden én om te laten zien hoe gaaf de gymsport is. Bovendien is er momenteel veel aandacht voor sport als effectief medicijn- of beter nog preventiemiddel. We zien al verschillende clubs die zomerplannen hebben. En met het gegeven dat veel mensen deze zomer in Nederland blijven, is het een goede tijd om als gymsport van ons te laten horen. De KNGU zorgt voor ondersteuning, bijvoorbeeld met gratis Dutch Gymnastics SportZomer communicatiesjablonen of met de verhuur van speciale pakketten met materialen om de lessen nóg leuker te maken. We helpen onze clubs graag om al die vrijgekomen energie optimaal te benutten!"

Deel dit artikel op social media: