NOC*NSF Sportverenigingen Coronavirus en sport Sportwereld tegen corona Sportbonden Gezonde sportomgeving

Sportwereld tegen corona: de gezonde sportkantine van MangerCats draait weer!

Yvonne Derksen 16 juli 2020
Sportwereld tegen corona: de gezonde sportkantine van MangerCats draait weer!

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: hoe MangerCats weer aan de slag kan met haar vernieuwde kantineaanbod.

Sinds 1 juli mogen de sportkantines weer open. Een welkome versoepeling voor sportverenigingen, waar de sociale kant van de sport tot nu toe nog zeker gemist werd. Vandaag spreken we met Bas Stroeken, voorzitter van tennisvereniging MangerCats in Driebergen. De vereniging was vlak voor corona druk aan de gang gegaan met een nieuw kantineaanbod. Dat kwam door de sluiting even on hold, maar nu kunnen ze dan toch écht aan de slag!

Zilveren kantine

Vóór corona ontving MangerCats het certificaat Zilveren Kantine: een prijs vanuit Team:Fit. Het was het gevolg van flinke veranderingen in het aanbod in de kantine van de club. Stroeken vertelt er meer over: “We proberen een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid te creëren. We houden ons daarom op de club veel bezig met thema’s als duurzaamheid en dus ook gezondheid. Samen met de gemeente, Team:Fit én met sponsor Jumbo zijn we aan de slag gegaan met het gezonder maken van ons assortiment.”

De vereniging is destijds dus van meerdere kanten goed op weg geholpen: “Jumbo heeft ons bijvoorbeeld geadviseerd welke producten we het beste konden inkopen en Team:Fit heeft ons een draaiboek kunnen verschaffen waar we dankbaar gebruik van hebben gemaakt.”

Het resultaat van de inspanningen? De vereniging biedt nu meer gezondere alternatieven aan en probeert ongezonde keuzes zowel visueel als communicatief achterwege te laten. “Wanneer je ongezonde snacks ziet liggen grijp je daar logischerwijs sneller naar. Door vervangers te bieden, zoals (gratis) fruit, en de ongezonde snacks uit het zicht te leggen kan je dat voorkomen, zo proberen we sporters zoveel mogelijk te stimuleren om gezonde keuzes te maken.”

Kantines weer open

Het doorvoeren van de plannen heeft even op zich laten wachten door het sluiten van de sportverenigingen in maart, maar inmiddels komen ze weer langzaam op gang. En nu, nu de kantine dan weer eindelijk open is, mag MangerCats het gezonde assortiment daadwerkelijk aan de man brengen. “We krijgen veel positieve reacties van leden op het nieuwe aanbod. Af en toe nog een vraag - of er nog wel bitterballen besteld kunnen worden, bijvoorbeeld. Dat kan natuurlijk nog wel, maar de nadruk ligt op gezonde producten. Bijna alles wat we eerst verkochten verkopen we nog steeds, maar nu bieden we wél een beter alternatief.”

Anderhalve meter

De nieuwe maatregelen zijn nog even wennen voor de vereniging. “We volgen uiteraard alle richtlijnen op en zijn nog even beperkt open, om met elkaar te wennen aan de anderhalve meter afstand. We laten niemand, behalve het barpersoneel, toe in het clubhuis. De looproutes staan duidelijk aangegeven, de tafels zijn verder uit elkaar gezet en aan iedere tafel staan minder stoelen.”

Al met al is de vereniging niet ontevreden over het verloop van de heropening van de kantine: “Gelukkig zijn de richtlijnen duidelijk en bieden deze een goede houvast. We moeten soms wel opletten dat leden toch niet met meer dan twee mensen aan één tafel gaan zitten - af en toe willen ze nog wel eens een stoeltje bijschuiven. Maar verder gaat het, over het algemeen, goed. Leden nemen hun verantwoordelijkheid en zitten gezellig op het terras te genieten van een gezonde snack. Zo zien we het graag!”

Foto's: Tom de Leeuw - Utrechtse Heuvelrug Sportief en Gezond - 02/07/2020

Deel dit artikel op social media: