NOC*NSF Voel je thuis in de sport

Anneke van Zanen-Nieberg: “Op het veld nog te veel onbegrip voor LHBTI’s”

31 juli 2020
Anneke van Zanen-Nieberg: “Op het veld nog te veel onbegrip voor LHBTI’s”

Er is nog steeds veel te winnen op het gebied van acceptatie van LHBTI’s in de sport. Dat zei onze voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg in het programma Pride and Sports, dat woensdag te zien was op Pride TV. In het programma spraken enkele beleidsmakers over wat er nodig is voor meer veiligheid en inclusiviteit in de sportwereld.

“De acceptatie van LHBTI’s is beter dan twintig jaar geleden, alleen blijkt dat er nog steeds veel te winnen is om altijd samen plezier te beleven”, aldus Anneke. “We zien op de velden en in de kleedkamers dat er toch nog te veel onbegrip is naar elkaar.”

Als je tegen elkaar speelt, is iedereen weer gelijk
Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF

Sport moet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht gender, kleur, religie of beperking. “Wij proberen bonden te stimuleren om dingen te verbeteren”, verklaarde onze voorzitter. “Ik vind het fantastisch als alle clubs open staan om iedereen met open armen te ontvangen. Maar als er LHBTI’ers zijn die met elkaar een club willen vormen, dan is dat ook prima. Dat is ook wat het woord ‘verenigen’ betekent: dat je met mensen van gelijke gezindheid dingen samen doet. Maar dat betekent niet dat je daarmee de anderen uitsluit. Als je tegen elkaar speelt, is iedereen weer gelijk.”

Gesprek aangaan

NOC*NSF zet zich in om sport in Nederland inclusief te maken, zodat iedere Nederlander kan sporten bij een club die bij hem of haar past. Daarom wordt er bij de opleidingen voor trainers-coaches veel aandacht gegeven aan inclusiviteit en hebben we een programmamanager inclusiviteit benoemd, bij wie mensen het gesprek aan kunnen gaan. “Het is belangrijk dat mensen zich veilig en vrij voelen om dat gesprek te kunnen voeren”, benadrukte Anneke. “In the end gaat het erom dat alle mensen die willen sporten, zichzelf kunnen zijn.”

Bekijk hier de uitzending van Pride and Sports. Anneke komt vanaf 21:55 aan het woord.

Deel dit artikel op social media: