NOC*NSF Onderzoek Sportbonden

Sportdeelname kinderen dramatisch gedaald

4 juni 2020

Sinds de sluiting van alle sportaccommodaties half maart van dit jaar vanwege de verspreiding van het coronavirus is het slecht gesteld met de sportdeelname van kinderen. Werd in april 2019 nog door 85 procent van de 5-12 jarigen wekelijks aan sport gedaan, nu in 2020 is dat in de maand april nog maar 35 procent. Deze cijfers werden donderdag op Papendal bekend gemaakt bij de presentatie van Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019).

Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter NOC*NSF: “Als ik die cijfers op me in laat werken, dan slaat de schrik me om het hart. Van 85 procent wekelijks sportende kinderen naar nu 35 procent. Net nu we die 85 procent in een paar jaar naar 95 procent zouden willen brengen, slaat de coronacrisis toe en neemt de sportdeelname vooral onder kinderen scherp af. Dat moet we snel weer herpakken nu de sportaccommodaties buiten, en per 1 juli ook binnen, als de cijfers dat toelaten, weer open zijn."

"We zijn het aan alle kinderen verplicht om ze op te laten groeien met sport en bewegen, onder passende voorwaarden natuurlijk. Dat maakt ze fitter, gezonder en geeft hen plezier. Dus laat sporten binnen, zoals bijvoorbeeld al die gymnastiek-, klim- en judoverenigingen, en buiten, onder meer de zomersporten zoals cricket en base- en softbal weer volop actief worden!"

Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013 – 2019)

Dit rapport bevat de laatste ontwikkelingen in de sportdeelname in Nederland van 2013 tot en met 2019. Ook staan de ledentallen van de sportverenigingen en bonden in het rapport door deze jaren heen. Deze rapportage is daarmee de laatste indicator van sportdeelname in de ‘oude’ werkelijkheid, nog zonder corona.

Zosportnederland760x456

Zo Sport Nederland

Van Zanen-Nieberg: “Om te zorgen dat we Nederland sterker blijven maken met de kracht van sport, moeten er in de nabije toekomst keuzes worden gemaakt. De tien miljoen sporters per week zijn er nog lang geen zeventien miljoen. En 85 procent wekelijks sportende kinderen zouden er eigenlijk 100 procent moeten zijn."

"Bij het maken van keuzes vormen cijfers en inzichten over de huidige sport- en beweegdeelname een onmisbare basis. Dit rapport vormt een ijkpunt dat nog lang gebruikt kan worden om toekomstige resultaten in de nieuwe werkelijkheid aan te relateren. Ik ben daarom erg blij met dit heldere rapport en we gaan er alles aan doen om de cijfers van 2019 weer snel te bereiken en spoedig daarna te overtreffen. Dat doen wij als NOC*NSF niet alleen, maar dat doen wij met alle sportbonden en hun achterliggende verenigingen samen. Zij maken dat iedereen in zijn/haar omgeving altijd een passen sport-aanbond kan vinden. Mijn devies is dat iedereen daar gebruik van maakt.”

Deel dit artikel op social media: