NOC*NSF Sportverenigingen Coronavirus en sport Sportwereld tegen corona

Sportwereld tegen corona: Go-succes dankzij internetcompetitie

Nicole Eyssen 29 mei 2020

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we één van die mooie initiatieven uit. Vandaag: hoe de Nederlandse Go Bond met een internetcompetitie zich op de nieuwe tijden voorbereidt.

Benjamin van der Burgh is bestuurslid Breedtesport bij de Nederlandse Go Bond (NGoB) en schetst hoe alles begon: "In maart werd ons duidelijk dat veel Go-toernooien en de nationale competitie niet door konden gaan. Enkele Go-clubs verplaatsten al snel hun activiteiten naar online Go-servers. Hoewel dit een goede manier was om toch te blijven spelen miste de sociale component, wat voor veel go-spelers juist de reden is om hun hobby te blijven beoefenen. Daarop volgend besloten wij in te spelen en samen met Nicole de Beer als organisator hebben we de Nederlandse Internet Go Competitie (NiGC) opgezet. Een schot in de roos!"

Online club

De NiGC is opgezet als meer dan een competitie. Buiten het spelen om worden partijen uitgebreid besproken en veel spelers blijven hangen om met elkaar te kletsen. Het lijkt daadwerkelijk op een go-club, maar dan online. Dit alles kan door gebruik te maken van Discord, waarop verschillende chat- en spraakkanalen zijn aangemaakt. Zo kan er in tweetallen (tijdens partijen) of in groepen (tijdens besprekingen) gepraat worden. Indeling en planning gaan via een webapplicatie. Partijen worden gespeeld op de Online Go Server (OGS).

Van der Burgh is enthousiast: "Tussen de 87 inschrijvingen, erg veel voor een bond met nog geen 600 leden, zitten een aantal beginnende spelers, maar ook Nederlandse expats en Belgen. Hoewel de voertaal Nederlands is, is deelname aan de NiGC voor iedereen toegankelijk én ook nog gratis. Deelnemers kunnen, behalve potjes spelen, bovendien een hoop leren. Ervaren spelers geven vaak live uitleg tijdens partijen. Ook is er dankzij royale sponsoring de mogelijkheid tot online review met een AI (Artificial Intelligence), en bespreekt een Europese professional elke week een partij uitgebreid op video."

Volgend seizoen

Inmiddels is de NGoB al bezig met het plannen van het volgende seizoen van de internetcompetitie. Van der Burgh: "Door het gecreëerde clubgevoel en doordat we een breed publiek aanspreken lijkt het erop dat de NiGC niet alleen in deze periode, maar ook na corona-tijden relevant kan blijven. Dit was een zinvolle investering in een nieuwe vorm, waarin go-spelers elkaar ontmoeten. Als het ware het nieuwe clubgevoel!"

Deel dit artikel op social media: