NOC*NSF Coronavirus en sport

Jeugdtrainers en buurtsportcoaches kunnen zich laten testen op het coronavirus

Redactie 1 mei 2020
Jeugdtrainers en buurtsportcoaches kunnen zich laten testen op het coronavirus

Jeugdtrainers kunnen zich laten testen op het coronavirus, net als mantelzorgers en personeel in het basisonderwijs en kinderopvang. Binnen de beschikbare testcapaciteit is er ruimte om deze extra doelgroepen te testen, zo heeft het ministerie van VWS donderdag bekendgemaakt.

De jeugd tot en met 18 jaar kan sinds 29 april weer onder begeleiding en in de buitenlucht sporten. Jeugdtrainers en buurtsportcoaches met minimaal 24 uur ziekteverschijnselen die passen bij een COVID-19 infectie kunnen zich in de testfaciliteiten van de GGD’en laten testen. Alle testafnames zijn op afspraak na aanmelding via een arts. 

GGD’en nemen de PCR-test af. Daarmee kan worden vastgesteld of iemand het coronavirus op dat moment heeft. Voor deze test wordt met een wattenstaafje in de neus en keel gestreken. In het laboratorium wordt onderzocht of hierin erfelijk materiaal van het virus zit. Als dat zo is dan staat vast dat je op dat moment met het virus bent besmet.

Testbeleid

Sinds 6 april kunnen alle zorgmedewerkers die directe zorg verlenen aan patiënten of cliënten getest worden als zij minimaal 24 uur symptomen van COVID-19 (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts) hebben. Ook mensen die een hoger risico hebben op ernstig verloop van COVID-19 kunnen getest worden. Daarnaast kunnen ook professionals, bij de politie en in handhaving en toezicht al getest worden.

Momenteel worden er zo’n 6000 a 7000 testen per dag afgenomen. Dat past ruim binnen de beschikbare capaciteit van 17.500 tests per dag. Er is daarom ruimte om de nieuwe doelgroepen ook te gaan testen.

Deel dit artikel op social media: