Topsport Tokyo 2020

‘Enorme potentie geeft vertrouwen richting Tokio’

27 januari 2020
‘Enorme potentie geeft vertrouwen richting Tokio’

Over iets minder dan een half jaar beginnen de Olympische Spelen in Tokio. Een mooi moment om de stand van zaken bij TeamNL door te nemen met technisch directeur Maurits Hendriks. Hoe staan we ervoor?

Het heerlijke sportjaar 2019 ligt nog maar net achter ons. Een jaar met wereldtitels in de meest uiteenlopende sporten. Van handbal tot roeien en van atletiek tot para-wielrennen. "Een zeer succesvol jaar”, stelt technisch directeur Maurits Hendriks. “TeamNL heeft 119 gouden medailles gewonnen op EK’s en WK’s. Als we zilver en brons ook meenemen, komen we op 289 plakken uit. Dat geeft aan waar we nu staan. Dat we een enorme potentie hebben. Dat geeft vertrouwen. Ik las laatst een artikel over UK Sports, de instantie die gaat over de investeringen in olympische en paralympische sport in het Verenigd Koninkrijk."

Alle honken zijn bezet richting de Spelen. Alleen moeten de sporters nog wel binnen worden geslagen

"Alle honken zijn bezet richting de Spelen, gaven zij aan. Een prachtige metafoor, die ik graag leen. Want dit geldt ook absoluut voor ons. Alleen moeten de sporters nog wel binnen worden geslagen. De laatste klap is nog nodig. Want niet iedereen die vorig jaar zo succesvol was, is al zeker van de Spelen. Wat er in 2019 is gebeurd, zegt daardoor niet direct iets over de medailles."

“Kijk naar onze volleybaldames, dat verhaal ligt nog vers in het geheugen. Ze zijn Europese top, werden vierde op de laatste Spelen. Maar ze hebben zich niet geplaatst. Ook dat kan helaas gebeuren. Epke Zonderland, zonder meer een medaillekandidaat in Tokio. Maar hij is er nog niet en heeft flinke internationale weerstand om zich te plaatsen. Hetzelfde geldt voor de honkballers; zeker de potentie maar een lastig kwalificatietraject. Als je kijkt naar de laatste wereldkampioenschappen in de olympische sporten, tikken we de veertig podiumplaatsen wel aan. Als we dat als graadmeter nemen en de kwalificaties goed doorlopen, gaan we met de meest kansrijke afvaardiging ooit naar Tokio.”

Meer medailles, meer sporten, meer impact
De mooie positie die we nu hebben als sportland, is onder meer het gevolg van een ontwikkeling die al jaren geleden is ingezet. “Meer medailles in meer sporten met meer impact, dat is onze doelstelling bij NOC*NSF van het afgelopen decennium. Investeren in kansrijkheid, sporten waarin we tot de internationale top behoren zoals hockey, zwemmen, judo, roeien, zeilen, wielrennen, paardensport. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat we niet in iedere sport meer medailles hebben gewonnen. Maar overall zien we een stijgende trend bij de eerder genoemde sporten."

"Daarnaast staan we ook open voor nieuwe sporten en hebben we de flexibiliteit om daarop in te springen. Kijk naar het skateboarden, waar we bovenin meedraaien en waar ook dankzij gemeenten hoogwaardige trainingsaccommodaties worden neergezet. Richting de Spelen van Parijs houden we breakdance goed in de gaten. We kijken ook daar hoe we zo goed mogelijk kunnen ondersteunen. Niet alleen financieel, maar ook met onze kennis op het gebied van voeding, technologie, prestatiegedrag en medische kennis."

De handbalsters kwalificeerden zich al voor de Olympische Spelen.

"Het is fantastisch om te zien hoe onze sporters en staf op de kaart staan en ons vertegenwoordigen. Niet ieder weekend, maar bijna elke dag komt er wel een TeamNL-sporter in actie. Overal ter wereld doen we mee en vaak doen we dat niet onverdienstelijk. Dat was een paar jaar geleden echt niet zo. Als sportliefhebber is dat prachtig. Kijk naar de afgelopen week. Een EK shorttrack, een olympisch kwalificatietoernooi tafeltennis, een EK waterpolo, de laatste dagen van de Jeugd Olympische Spelen…non-stop sporten onze helden op verschillende toernooien."

"En kijk wat voor sportjaar eraan komt. Met natuurlijk de Olympische en Paralympische Spelen, maar ook de Formule 1 en het EK voetbal in Nederland. Onze sporters komen dagelijks dichtbij de fans. Zij zullen ook in 2020 inspireren en enthousiasmeren. De voorbeelden zijn om je best te doen en er iets moois van te maken.”

Het is fantastisch om te zien hoe onze sporters en staf op de kaart staan en ons vertegenwoordigen

Top tien
TeamNL gaat in Tokio voor een plek in de top tien van het medailleklassement. “Dat is iedere Olympische of Paralympische Spelen onze ambitie. Hoeveel medailles daarvoor nodig zijn, verschilt per Spelen. Ik heb geen glazen bol en kan de toekomst dus niet voorspellen. We zijn er immers nog niet. Er wacht de sporters nog een half jaar om op hun absolute top te zijn. Dat vergt focus en knalhard trainen. We liggen op koers, maar we weten nog niet wat de toekomst brengt.”

Deel dit artikel op social media: