Sportdeelname

Gorinchem Sportgemeente van het jaar

26 september 2019
Gorinchem Sportgemeente van het jaar

De gemeente Gorinchem heeft de eervolle titel ‘Sportgemeente van het Jaar 2019’ in de wacht gesleept. Dit is woensdag tijdens het congres van Vereniging Sport en Gemeenten in Emmen bekendgemaakt. Naast de felbegeerde titel ontving de Gorinchemse wethouder sport Joost van der Geest uit handen van jurylid Remco Hoekman een bokaal en een cheque met een geldprijs om bekendheid te geven aan de titel. De prijs voor het ‘Beste Initiatief 2018/2019’ op sport- en beweeggebied ging naar Enschede voor het initiatief ‘Kom in beweging op de Regenboog!’.

De opgave voor de jury was dit jaar bijzonder lastig. Er was sprake van een close-finish met de andere genomineerde gemeenten Almere, Simpelveld en Venlo. De jury is bijzonder geïmponeerd van het sport- en beweegbeleid van Gorinchem, de samenwerking met partners en de complete aanpak van een stad van gemiddelde grootte (37.000 inwoners). De lijnen zijn kort en partners weten elkaar makkelijk te vinden. Toch heeft Gorinchem als kleine stad ook de nodige uitdagingen, mede door de grote diversiteit in de stad en de beperkte ruimte in de stad.

Duidelijk zichtbaar sport-en beweegbeleid

Gorinchem beweegt voert het sport- en beweegbeleid uit voor de stad en is duidelijk zichtbaar en bijzonder actief. 'Iedereen doet mee' is iets waar de gemeente zich sterk voor maakt en dat wordt ook in de praktijk gebracht. Een uitgebreid sport- en beweegaanbod voor jong en oud, gedurende het hele jaar. Ook in de zomer waar een omvangrijk en gratis zomersportprogramma wordt georganiseerd voor thuisblijvers.

Het sport- en beweegbeleid van de gemeente kenmerkt zich door een strak opgezette programmatische aanpak. Duidelijk geformuleerd en realistisch beleid dat ook nog eens mooi verpakt wordt en daardoor voor een extra stukje zichtbaarheid in de stad zorgt. Gorinchem ademt sport en vitaliteit, voor iedereen.

De verkiezing

De Verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ bestaat uit twee onderdelen. Voor de categorie Sportgemeente van het jaar hebben de deelnemende gemeenten onderbouwd aangegeven waarom juist hun gemeente Sportgemeente van het jaar is. Voor het Beste initiatief op sport- en beweegbeleid beschrijven gemeenten hun beste initiatief uit 2018/2019 op sport- en beweeggebied.

Alle inzendingen zijn door een adviescommissie beoordeeld. Deze bepaalt ook de genomineerden voor de verschillende elementen van de Verkiezing Sportgemeente van het jaar 2019. De genomineerde gemeenten voor het onderdeel Sportgemeente van het jaar werden bezocht en door de adviescommissie nader bevraagd.

De genomineerde inzendingen voor ‘Het beste initiatief 2018/2019’ werden op www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst en vervolgens beoordeeld door 75 collega-gemeenten, de zogenaamde publieksjury. De jury voor de Verkiezing Sportgemeente 2019 bestond uit vertegenwoordigers van VNG, NOC*NSF, Kenniscentrum Sport, Mulier Instituut en Vereniging Sport en Gemeenten.

Deel dit artikel op social media: