Sportdeelname Onderzoek

NOC*NSF Sportdeelname Index 2018: Nederlanders worden steeds sportiever

20 februari 2019
NOC*NSF Sportdeelname Index 2018: Nederlanders worden steeds sportiever

Het jaarverslag van de NOC*NSF Sportdeelname Index 2019 laat zien dat Nederlanders (5 t/m 80 jaar) de afgelopen jaren steeds meer zijn gaan sporten. Bij de jaarmeting van sportdeelname in 2013 sportte gemiddeld 56% van de Nederlanders wekelijks; in 2018 steeg dit tot een gemiddelde van 65%. Niet alleen sporten mensen meer, ze sporten ook vaker: gemiddeld zo’n 9,1 keer per maand in 2018. Die frequentie lag in 2013 nog op 7,2.

Oorzaak toename van de afgelopen jaren
De toename van de sportdeelname wordt met name veroorzaakt door de sportdeelname binnen de leeftijdscategorieën 31-44 jaar en 65-80 jaar. In beide categorieën steeg de deelname met 11 procent sinds 2013. Kinderen en jongeren sporten nog steeds het meest. Een andere opvallende toename is dat de sportdeelname in niet-stedelijke gebieden is gestegen met 12%. Daarnaast wordt het verschil in sportdeelname op het gebied van inkomensniveau en etniciteit steeds kleiner: de sportdeelname onder mensen met een beneden modaal inkomen neemt relatief meer toe in vergelijking met de sportdeelname onder mensen met een modaal of boven modaal inkomen. Ditzelfde geldt voor het verschil tussen mensen met een migratieachtergrond en autochtonen.

Top 10 populairste sporten stabiel

De top 10 meest beoefende sporten blijft gedurende de jaren nagenoeg hetzelfde, waarbij fitness (20%) stabiel de nummer één blijft. Fitness (individueel, binnen) blijft zelfs groeien, gevolgd door de wandelsport (16%) en zwemsport (11%). Deze top 3 komt overeen met de top 3 sporten die Nederlanders als goed voornemen hebben genoemd te gaan doen in de rapportage Goede Voornemens 2019. De verwachting is dan ook dat de populariteit van deze sporten zal blijven groeien.

Deel dit artikel op social media: