Sportdeelname Paralympisch

Vierde Paralympic Experience Day groot succes

10 januari 2019
Vierde Paralympic Experience Day groot succes

In Zwolle vond vrijdag op Hogeschool Windesheim de Paralympic Experience Day plaats. Toekomstige professionals in de sport konden kennis opdoen over Paralympische sporten én deze sporten zelf ervaren. Windesheim organiseerde het evenement samen met NOC*NSF en twaalf sportbonden. De dag is eerder georganiseerd in 2012, 2013 en 2017 en is dit jaar door blijvende behoefte van de onderwijsinstellingen terug op de kalender.

Zo’n 200 tweede- en derdejaars studenten van verschillende ROC’s en HBO sportopleidingen in Nederland namen deel aan de Paralympic Experience Day. De studenten konden drie sporten kiezen. Onder leiding van vertegenwoordigers van de aangesloten sportbonden, te weten judo, rolstoelbasketbal, rolstoelrugby, rolstoeltennis, tafeltennis, wielrennen, skiën/snowboarden, atletiek, goalball, boccia, sportschieten en zitvolleybal, maakten ze vevolgens kennis met deze sporten. 

Ook kregen de studenten de mogelijkheid om vragen te stellen aan Paralympische sporters in de vorm van een collegetour, gepresenteerd door BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout. Zo was meervoudig Paralympisch medaillewinnaar Jetze Plat aanwezig met prachtige verhalen over hoe hij als kind in een gezin opgevoed is met sporten en bewegen. “Ik kreeg van mijn ouders de kans om op jonge leeftijd te genieten van sport. Op mijn vijfde had ik al mijn eerste handbike”, aldus Jetze Plat.

Ook rolstoelrugbyer Reda Haouam werd bestookt met vragen. Hij vertelde over hoe hij op 17-jarige leeftijd bij een revalidatiecentrum terecht kwam na een duik in het zwembad. In zijn revalidatietraject kwam hij als snel in aanraking met rolstoelrugby. Dat heeft hem niet meer losgelaten en is hij nog steeds in het revalidatiecentrum te vinden. Nu als ervaringsdeskundige om andere revalidanten persoonlijk te begeleiden. 

Anneleen van der Meer van de minor aangepast sporten van Hogeschool Windesheim: “Ik vond het een super toffe dag en heb onwijs genoten van de verschillende sporten. Ik heb meer geleerd over de mogelijkheden binnen Paralympische sport en ik ga me inzetten om aangepast sporten nog meer in de picture te zetten bij mijn eigen club”.

Deel dit artikel op social media: