Mulder, Bes en Witteveen

Mulder, Bes en Witteveen

Olympische Spelen Beijing 2008
Sport: zeilen
Onderdeel: Yngling
Prestatie: zilver
Datum medaille race: 17 augustus 2008 

De Nederlandse zeilsters Mandy Mulder, Annemieke Bes en Merel Witteveen wonnen in Qingdao Olympisch zilver in de Yngling-klasse. De ploeg slaagt er in de laatste race niet in om voor Groot-Brittannië te eindigen. In dat geval hadden de drie Nederlandse vrouwen goud gehaald.

De Britse vrouwen wonnen echter de medaille, voor Duitsland en Griekenland. De Nederlandse boot kwam als vijfde over de finish. Het brons in het eindklassement werd een prooi voor Griekenland.

Wisselende samenstellingen
De succesvolle combinatie werd pas kort voor het olympische toernooi samengesteld. Mulder, Bes en Witteveen voltooid jarenlang deel uit van een groter gezelschap van negen zeilsters die in een soort masterplan van bondscoach Maurice Paardenkooper in wisselende samenstellingen drie boten bevolkten.

Het plan ontstond na de Olympische Spelen van Athene 2004, waar de Nederlandse zeilers geen medaille veroverden. De negen kernploegzeilsters waren collega's, maar ook concurrenten van elkaar. Door ze vanaf 2005 jarenlang steeds met en tegen elkaar te laten varen, hoopte Paardenkooper een hoog niveau in all conditions to reach.

Zes van hen ontstaan ​​echter afvallen. Pas begin juli van 2008 werden stuurvrouw Mulder, Bes (middenpositie) en Witteveen (voordek) erkend als olympisch trio. Een gewaagde keuze van Paardenkooper, omdat deze drie zeilsters nog geen kleine grote wedstrijden hadden gevaren. Het trio beschouwde het vertrouwen van de coach geenszins en deed in Qingdao vanaf het begin mee om de prijzen. Het zilver was daarmee voor Paardenkooper ook een persoonlijke bekroning van vier jaar arbeid.

Bronnen:
- ANP
- Foto: Richard Langdon