Joop en Berend Carp en Piet Wernink

Joop en Berend Carp en Piet Wernink

Olympische Spelen VI Antwerpen 1920
Sport: zeilen
Onderdeel: 6,5-meterklasse
Prestatie: goud

De gebroeders Joop en Berend Carp wonnen samen met Piet Wernink op de Spelen van 1920 in Antwerpen goud bij het zeilen in de 6,5 meterklasse. De zeilwedstrijden, die in Oostende werden gehouden, verliepen nogal chaotisch.

De organisatie van het zeiltoernooi werd op de Spelen geconfronteerd met nieuwe internationale regels. Werd er voorheen slechts in vijf verschillende klassen gezeild, nu waren dat er maar liefst veertien. Dat leverde een hoop rekenwerk op, waar iedereen nog zichtbaar aan moest wennen, niet alleen de organisatie maar ook veel deelnemers. Verder werden sommige boten, vaak als gevolg van de vertraging in de productie, niet op tijd geleverd en ook kwamen enkele zeilequipes simpelweg niet opdagen.

Twee deelnemende landen
In de 6,5 meterklasse waren slechts twee deelnemende landen. Naast Nederland stuurde alleen Frankrijk een equipe. In de finale moesten de Nederlanders het in hun boot Oranje opnemen tegen de heren Weil, Picon en Monnier, die zeilden in de Rose Pompon.

Op weg naar Antwerpen ondervonden de Fransen echter problemen met de douane. Hierdoor arriveerden zij een dag te laat in Oostende. De Nederlanders wilden echter geen overwinning zonder strijd en zagen af van een walk over. Zij pleitten voor een dag uitstel, waarna het duel alsnog kon aanvangen.

De Fransen en de Nederlanders zouden in drie races gaan uitmaken wie zich olympisch kampioen mocht noemen. De gebroeders Carp en Wernink wonnen de eerste twee wedstrijden met ruime voorsprong. De Fransen vonden het hierna wel goed zo. Ze kwamen niet opdagen voor de derde race. De gouden medaille was toch al vergeven. Bovendien was het weer volgens de Franse equipe te ruig om te zeilen.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Foto: Nationale Sportfiguren, H.A. Meerum Terwogt (G.W. den Boer, 1933)