Anton Geesink

Naam: Anton Geesink 
Geboren: 6 april 1934 te Utrecht
Overleden: 27 augustus 2010 te Utrecht

Olympische Spelen XVIII Tokio 1964
Sport: judo
Onderdeel: alle categorieën
Prestatie: goud na winst op Akio Kaminaga

Anton Geesink is een van Nederlands grootste sporthelden. Zo werd de judoka driemaal wereldkampioen en 21 maal Europees kampioen. Bij de Olympische Spelen van 1964 in Tokio behaalde de zwaargewicht één van de meest indrukwekkende successen uit de Nederlandse sportgeschiedenis. Hij versloeg de Japanner Akio Kaminaga op eigen bodem en was de eerste Nederlandse olympisch kampioen judo.

Met de zege dompelde hij de gehele Japanse natie in rouw. Tegelijkertijd dwong hij groot respect af bij het thuispubliek, door direct na zijn triomf enkele van zijn begeleiders die juichend op hem afstormden, van de heilige tatami te sturen.

In 1987 werd hij door IOC-voorzitter Juan Antonio Samaranch aangesteld als lid van het Internationaal Olympisch Comité, als opvolger van Kees Kerdel. Zijn benoeming kwam als een grote verrassing. Tot dan waren steeds bestuursleden van het NOC tot deze functie geroepen. Maar Samaranch was een andere weg ingeslagen. Hij wilde meer voormalige topsporters in de olympische citadel aanstellen.

Tussen het bestuur van het NOC en Geesink boterde het van meet af aan niet. En dat leidde nogal eens tot pijnlijke situaties. In zijn in 2000 verschenen memoires Tot hier en niet verder heeft Geesink uitgebreid uit de doeken gedaan hoe slecht de verhoudingen waren. Toen er kort daarna een nieuw NOC-bestuur aantrad, leek de relatie genormaliseerd.

Na een kort ziekbed overleed Geesink in 2010. De judoheld werd bij leven diverse malen uitgeroepen tot Sportman van het jaar. In 2005 kreeg hij van NOC*NSF de Fanny Blankers-Koen Carriereprijs. Na zijn dood riep de internationale judobond hem officieel uit tot judolegende.

Bronnen:
- Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- www.nocnsf.nl
- Kroniek Olympische Spelen (Elsevier, 1987)
- Foto: ANP