Waterpolosters Beijing 2008

Waterpolosters Beijing 2008

2008, Olympische Spelen XXIX te Beijing
Sport: waterpolo
Team: Nederlands vrouwenteam
Prestatie: goud

Vol ongeloof staarden de Nederlandse waterpolosters donderdag 21 augustus 2008 in Beijing naar elkaar. Ze hadden goud om hun nek hangen. Iets verderop stond hun vertrekkende coach Robin van Galen die het ook niet droog kon houden. Een immense inhaalrace naar de internationale top eindigde op de Olympische Spelen in een gouden plak. “Ongelooflijk'', stamelde Van Galen. “Ik kan het zelf amper bevatten'', vatte de zeven keer scorende Danielle de Bruijn het gevoel bij haar en de ploeg samen na de zege op de Verenigde Staten (9-8).

Bijna drie jaar duurde de samenwerking tussen Van Galen en zijn meiden. Donderdagochtend, uren voor de finale, verzamelde de bondscoach zijn speelsters op het olympisch plein. Hij hield er een emotioneel betoog over vertrouwen en geloof in elkaar. Hij voegde er iets persoonlijks aan toe. De woorden deden wonderen, want niets kon de ploeg in de vroege avonduren uit het evenwicht brengen.

Iets meer dan een jaar voor de Spelen in Beijing op het WK in Melbourne had het ambitieuze plan van de KNZB en sportkoepel NOC*NSF een flinke deuk opgelopen. Oranje eindigde er als negende. De vrouwen schreven elkaar briefjes waarin ze hun ongenoegen over alles uitten. Pas later spraken zij de problemen uit. Enkele maanden later in Kirisji plaatsten de Nederlandse vrouwen zich verrassend op het olympisch kwalificatietoernooi voor Beijing.

“In die tussentijd is er iets moois ontstaan'', zei Van Galen. “Hij kan een team bouwen, mensen persoonlijk raken en hij durft ook zijn emoties te tonen'', zei routinier De Bruijn, die er acht jaar eerder in Sydney bij was toen de olympische missie faalde met de vierde plaats. Vier jaar later kon het team zich niet eens plaatsen voor Athene.

Enorme teamgeest
Van Galen creëerde een enorme teamgeest binnen zijn ploeg. Hij stond voor zijn meiden, zij gingen voor hem door het vuur. “Voor hem wil je vechten'', zei De Bruijn, die eerder al jaren met de bondscoach werkte bij GZC Donk. “We hebben een hele speciale band'', repliceerde Van Galen over zijn ijzersterke troef in de finale.

Nederland kwam binnen vier minuten met 4-0 voor, maar verspeelde die marge weer in de tweede periode. Toch bleef de ploeg daarna steeds aan de goede kant van de score. De mentale weerbaarheid van de groep was groot. Steeds kwamen de Amerikaanse wereldkampioenen terug, steeds weer schoot Nederland in een moeizame fase raak.

De Bruijn deed dat uiteindelijk zeven keer, op zo'n niveau hoogst uitzonderlijk. Uit alle hoeken en standen. “Ik wist niet dat ze dit kon'', meende Van Galen oprecht. “Ze was een stuk minder in de halve finale tegen Hongarije. Ik dacht dat haar piek voorbij was. Dat bleek dus niet het geval te zijn. Toen ik haar eerste goal zag, wist ik dat het weer goed zat.''

De teamgenotes van De Bruijn werkten zich het ongeluk om de aanvalster vrij te spelen en te laten schieten. Alles lukte de 30-jarige speelster vervolgens. Ze nam in de laatste periode, driekwart minuut voor het einde, uiteindelijk ook de beslissende treffer voor haar rekening. “Ik heb ze gezegd dat ze in mij moesten geloven en in elkaar. Deze meiden zijn zo toegewijd geweest. Ten eerste moet je fit zijn, ook om mentaal heel sterk te zijn. Daarna moeten alle puzzelstukjes op het juiste moment in elkaar vallen. Dat is hier gebeurd'', zei de bondscoach nadat hij zijn proces van het terugbrengen aan de internationale top met goud had afgerond.

Selectie waterpolo 2008
De Nederlandse waterpoloselectie in Beijing bestond uit: Ilse van der Meijden, Daniëlle de Bruijn, Alette Sijbring, Mieke Cabout, Iefke van Belkum, Biurakn Hakhverdian, Yasemin Smit, Noeki Klein, Simone Koot, Meike de Nooij, Rianne Guichelaar, Marieke van den Ham en Gillian van den Berg.

Coach: Robin van Galen

Tijdens het Sportgala dat in december 2008 werd gehouden, werden de waterpolosters gekozen tot Sportploeg van het jaar.

Wedstrijden Oranje in Beijing:

Groepswedstrijden:
11 augustus: Hongarije-Nederland 11-9
13 augustus: Griekenland-Nederland 6-9
15 augustus: Nederland-Australië 9-10

Kwartfinale:
17 augustus: Italië-Nederland 8-8, Nederland wint strafballenserie met 3-5

Halve finale:
19 augustus: Hongarije-Nederland 7-8

Finale:
21 augustus: VS-Nederland 8-9

Bronnen:
• ANP
• Foto: ANP