Naam: Petra van Staveren
Geboren: 1 juni 1966 te Kampen

Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Sport: zwemmen
Onderdeel: 100 meter schoolslag
Prestatie: goud in nieuw olympisch record van 1:09,88
Onderdeel: 200 meter schoolslag
Prestatie: tiende in 2:36,32
Onderdeel: 4 x 100 meter wisselslag estafette
Prestatie: in serie gediskwalificeerd door te vroege overname

Op slechts drie van de veertien zwemnummers bij de vrouwen op de Olympische Spelen van Los Angeles 1984 kwam het goud niet in Amerikaanse handen terecht. Terwijl de Canadese Anne Ottenbrite de 200 m schoolslag won, bewees Nederland via gouden medailles voor Jolanda de Rover (200 m rugslag) en Petra van Staveren (100 m schoolslag) achter het afwezige Oost-Duitsland en de Verenigde Staten een uitstekende nummer drie te zijn.

Vooraf was in het Nederlandse kamp al enigszins op goud gerekend, maar dan toch eerder voor Annemarie Verstappen of Conny van Bentum op de vrije slag. Maar Verstappen bleef op de 100 meter vrij met 56.08 boven haar tijd waar zij twee jaar eerder tijdens het wereldkampioenschap in Guayaquil tweede mee was geworden en moest zich met brons tevreden stellen. Conny van Bentum viel met een vierde plaats in een voor haar doen teleurstellende tijd van 56.43 net buiten de prijzen. Op de 200 m vrije slag was er andermaal geen reden voor uitbundig gejuich.

Voor de twee Nederlandse vrijeslagspecialistes was er de troost van een zilveren medaille op de 4x100 m, zij het dat Van Bentum in haar rechtstreekse duel met Nancy Hogshead bijna twee seconden verloor. Het eindverschil tussen de nummer één en twee bedroeg nog geen volle seconde. Dit geringe verschil doordrong de Nederlandse ploeg ervan dat de Amerikaanse vrouwen toch iets minder superieur waren dan zij steeds deden voorkomen. Mentaal groeide de groep van coach Ruud Beele. Dat werd als eerste door Petra van Staveren op de 100 m schoolslag onderstreept.

In de series moest de achttienjarige scholiere uit Kampen de Canadese Anne Ottenbrite en de Francaise Catharine Poirot nog voor laten gaan. "Ze is een droge, die zich door niemand laat imponeren," meende Beele. En zie, in de finale kwamen de twee concurrentes voor het goud de sterke start van de Nederlandse outsider niet te boven. Van Staverens voorsprong op nummer twee, Anne Ottenbrite, bedroeg 0.8 seconde.

Bronnen:
- Kroniek Olympische Spelen, NOC 75 (Elsevier, 1987)
- Foto: ANP