NOC*NSF Paralympisch Parijs 2024

Bekende stemmen vertolken in TeamNL Huis sport voor blinden en slechtzienden

3 september 2024
Bekende stemmen vertolken in TeamNL Huis sport voor blinden en slechtzienden

In het TeamNL Huis in Parijs kunnen mensen met een visuele beperking tijdens de Paralympische Spelen ’s avonds wedstrijden volgen via een bijzondere vorm van audiodescriptie. Dat kan in het Huis zelf – met een speciale koptelefoon – of online. Bekende commentatoren geven live vanuit Parijs een volledig audioverslag.

Je hebt een visuele beperking én je bent liefhebber van sport, dan is het vaak niet mogelijk om samen met ziende vrienden of familie een wedstrijd te volgen. Het gebruikelijke sportcommentaar biedt onvoldoende informatie voor iemand die niet ziet; audio-voorzieningen zijn er alleen op speciale tribunes.

‘Silent disco’-service voor álle bezoekers

Door gebruik van techniek van Gazeti, die in vrijwel alle eredivisiestadions wordt toegepast, is in het TeamNL Huis live een audioverslag te horen van de wedstrijd die op dat moment te zien is op de grote schermen. Koptelefoons voor een ‘silent disco’ sluiten al het andere geluid af en geven bewegingsvrijheid.

Initiatiefnemer Toine Klerks, adviseur van het TeamNL Huis: “We hebben inmiddels de eerste avond met een live audioverslag meegemaakt en de koptelefoons blijken aantrekkelijk voor alle bezoekers, met of zonder visuele beperking. Je kunt je echt volledig focussen op de wedstrijd en je krijgt achtergrondinformatie van kenners.”

Dankzij Fonds Bartiméus en TeamNL-partner Odido kan iedereen die niet in Parijs is het audioverslag ook via de TeamNL-app volgen. 

Houtkamp en Ten Napel

Sommige commentatoren die verslag doen van de wedstrijden, hebben bekende stemmen – zoals bijvoorbeeld Andy Houtkamp, 44 jaar lang sportcommentator, en oud-voetbalcommentator Evert ten Napel. Daarnaast treden oud-paralympiërs op als gespecialiseerde co-commentatoren.  

Commentatoren en specialisten 
  • Rob Mooij: 1-3 september
  • Andy Houtkamp: 4-7 september
  • Paul Toes (rolstoelbasketbal) oud-paralympiër
  • Barbara van Bergen (rolstoelbasketbal) oud-paralympiër
  • Robin Ammerlaan (rolstoeltennis) oud-paralympiër
  • Jeanet Mulder (parazwemmen) oud-paralympisch coach
  • Nicole den Dulk (paradressuur) oud-paralympiër
  • Bernd Meijns (boccia) oud-paralympiër

Deel dit artikel op social media: