Topsport Parijs 2024 Paralympisch TeamNL

Prinses Margriet opent eerste TeamNL Huis Paralympische Spelen

29 augustus 2024
Prinses Margriet opent eerste TeamNL Huis Paralympische Spelen

In Parijs heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet het eerste TeamNL Huis tijdens de Paralympische Spelen officieel geopend, samen met voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg. NOC*NSF heeft met ingang van deze Spelen tweemaal een TeamNL Huis – voor zowel de Olympische als Paralympische sporters en hun fans, vrienden en familie uit Nederland. Thuis voor Oranje, ook nu.

Voor NOC*NSF is de keuze voor een TeamNL Huis tijdens beide Spelen een principiële. Algemeen directeur Marc van den Tweel: “Wij staan voor toegankelijke en inclusieve sport, op alle niveaus. Wat betreft paralympische topsport heeft Nederland een naam hoog te houden. We verwachten dan ook veel medaillehuldigingen in dit Huis. Daarnaast zullen we vanuit deze prachtige locatie tijdens de komende Spelen de sportprestaties zeker ook maatschappelijk vertalen. Er zijn in ons land nog stevige stappen te zetten op de weg naar echte inclusiviteit, met name op de arbeidsmarkt. Teveel talent wordt nog niet ingezet.”

Het TeamNL Huis is gevestigd in het Cabaret Sauvage, een sfeervol circustheater in het Parc de la Vilette, waar ook het TeamNL Huis tijdens de Olympische Spelen was. Inmiddels zijn vrijwel alle landen-huizen in het park verdwenen; slechts een handjevol landen heeft ook nu een Huis om sporters en fans te ontvangen.

Huldigen, feesten en thema’s uit de samenleving

Net als tijdens de Olympische Spelen, wordt het Huis meer dan alleen feesten en huldigen. Samen met partners agendeert NOC*NSF diverse maatschappelijke thema’s. Zo starten VNO-NCW, MKB Nederland, het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en NOC*NSF-partner MissieH2 op uitnodiging van NOC*NSF een actie om de drempel veel lager te maken voor medewerkers met een beperking.

Ook is er een dag gewijd aan (internationale) innovatie in de sport, is er een bijeenkomst van alle Europese paralympische comités, zijn er dagelijkse radio-uitzendingen en komen er sessies over sport en economie en over sport in het speciaal onderwijs. In de avonden zullen er vooral feestelijke huldigingen zijn van de Nederlandse medaillewinnaars.

Opening Teamnl Huis Paralympisch 760 X 456.Jpg

Vlnr: chef de mission Esther Vergeer, HKH Prinses Margriet, voorzitter NOC*NSF Anneke van Zanen-Nieberg en professioneel tennisster en paralympisch medaillewinnaar Jiske Griffioen.  

Zonder partners geen TeamNL Huis

De partners van NOC*NSF zijn ook voor dit TeamNL Huis doorslaggevend. Naast Nederlandse Loterij en Odido, zijn ook het Nijmeegse Nexperia en het Fonds Gehandicaptensport belangrijke partners. Het Fonds Gehandicaptensport verzorgt met All Sports Radio dagelijks een radio-uitzending vanuit het Huis.
Vanuit de NOS-studio naast het TeamNL Huis wordt dagelijks live Studio Para Parijs uitgezonden; een avondprogramma met Eline de Zeeuw, die onder andere de dagelijkse sportieve hoogtepunten analyseert met oud-paralympische sporters.

Deel dit artikel op social media: