Topsport TeamNL Experts Parijs 2024 Partners

Niet alleen de Tour win je in bed: optimale slaapomstandigheden voor TeamNL in Parijs

26 juli 2024
Niet alleen de Tour win je in bed: optimale slaapomstandigheden voor TeamNL in Parijs

Met de Olympische Spelen in Parijs in aantocht, is er ook aandacht voor het creëren van de optimale slaapomgeving voor sporters en begeleiding. We spreken Kamiel Maase, expert op het gebied van onderzoek, innovatie en ontwikkeling bij TeamNL, over het belang van een goede slaapomgeving en wat er in Parijs is gerealiseerd om de nachtrust van de sporters zo goed mogelijk te laten zijn.

Het belang van de slaapomgeving

"Als het gaat om een goede nachtrust zijn er factoren die we niet kunnen beïnvloeden", maar er zijn zeker zaken waar we wel iets aan kunnen doen vertelt Maase. "Een goed verduisterde kamer, beperking van geluid en de juiste temperatuur zijn heel belangrijk voor een goede nachtrust en zijn beïnvloedbaar. Voor sporters betekent dit dat je bijvoorbeeld gordijnen of rolluiken hebt waarmee je je kamer kunt verduisteren. Zelfs bij de keuze voor ons gebouw in het olympisch dorp hebben we hier rekening mee gehouden; we hebben gekozen voor een gebouw dat op een strategische en rustige plek staat. Tot slot heeft de slaapkamer idealiter een temperatuur tussen de 16 en 19 graden Celsius."

Een goed bed

"Een ander belangrijk aspect van de slaapomgeving zijn je slaapattributen, waaronder het bed", zegt Maase. "We hebben, in samenwerking met M line, veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de topper. In Parijs worden dezelfde matrassen gebruikt als in Tokio. Die zijn naar onze maatstaven behoorlijk hard. We hebben daarom M line gevraagd om toppers te ontwikkelen die het comfort verbeteren." M line heeft in opdracht van TeamNL drie prototypes toppers gemaakt. Deze toppers zijn uitvoerig getest door zes sporters op Papendal. Zonder te weten op welk matras ze precies lagen, beoordeelden de sporters hun slaapkwaliteit. Maase vult aan: "Het resultaat was duidelijk: alle zes de sporters wezen dezelfde topper aan als beste optie. We hebben M line vervolgens gevraagd om deze toppers te produceren voor gebruik in Parijs."

Licht en donker

"Verduistering is belangrijk voor een goede nachtrust, dus ook dit wilden we voor Parijs graag goed voor elkaar hebben," legt Maase uit. "De verduistering daar is zeker op orde, er zijn shutters of gordijnen aanwezig, zodat de kamers goed donker gemaakt kunnen worden."

Temperatuur

De temperatuur in het olympisch dorp wordt gereguleerd door een duurzaam koelsysteem, mede vanwege de duurzaamheidsambitie van Parijs. "Parijs gaf aan dat dit koelsysteem voor voldoende verkoeling zou zorgen, maar toen we vroegen hoeveel temperatuurverschil je daarmee kon bereiken ten opzichte van de buitentemperatuur, gaf ons dat niet genoeg vertrouwen. Je zou 6 graden verschil kunnen bereiken ten opzichte van buiten. Als het de komende weken 35 of 36 graden is, dan is het overdag dus een graad of 29-30 in je kamer. ’s Nachts koelt dat nog wel een paar graden af, maar het blijft te warm voor een goede slaaptemperatuur. We zijn daarom op zoek gegaan naar een passende oplossing."

Maase: "Daar zat wel een uitdaging in. Alle appartementen in het olympisch dorp moeten namelijk opgeleverd worden zoals wij ze aangeboden krijgen. Je mag dus geen kanalen boren. Het was daarmee niet mogelijk om in iedere kamer een airco te plaatsen. Daikin heeft daar een slimme oplossing voor bedacht zodat toch elk appartement gekoeld kan worden."

De energiezuinige airco units van Daikin staan op een voet die in de kamer te plaatsen is. Op de Daikin airco unit zit een duidelijke gebruiksinstructie van zowel het gebouw, gebruik van de shutters, als de airco unit.

Parijs Slaapkamer Teamnl Af 760 V 456

Dankzij zorgvuldige voorbereidingen, en aanpassingen binnen de mogelijkheden, kunnen de Nederlandse sporters in Parijs rekenen op een functionele slaapomgeving. "De bedden zijn goed, de verduistering is in orde en de koeling werkt. Als het dan ook ’s nachts rustig genoeg is, kunnen de sporters heerlijk slapen en zich volledig focussen op hun prestaties," besluit Maase.

De bedden zijn goed, de verduistering is in orde en de koeling werkt. Als het dan ook ’s nachts rustig genoeg is, kunnen de sporters heerlijk slapen en zich volledig focussen op hun prestaties.
Kamiel Maase

Deel dit artikel op social media: