Bonden Duurzaamheid

Vijf finalisten gaan voor titel Sportaccommodatie van het Jaar

7 maart 2024
Vijf finalisten gaan voor titel Sportaccommodatie van het Jaar

Hockeyclub DHC Hudito uit Delft, voetbalvereniging FC Weesp, korfbalvereniging Sparta / MFC De Molenstreek uit Zevenhuizen, multisportvereniging SF Deinum en Stichting Sportpark De Eendracht uit Amsterdam zijn genomineerd voor de titel Sportaccommodatie van het Jaar. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt door NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen en de feestelijke bekendmaking vindt plaats op 15 mei in Opeinde bij ONT, de winnaar van vorig jaar. 

Duurzaamheid leeft sportbreed 

Uit de 68 inschrijvingen, met dit jaar een opvallend grote diversiteit aan sporten, koos de jury genomineerden die uitblinken in visie op duurzaamheid en in creativiteit om plannen tot uitvoer te brengen. Waar in de eerste jaren voetbalverenigingen de boventoon voerden, zijn dit jaar waren ook sporten en accommodaties als jeu de boules, hengelsport, roeien, tafeltennis, atletiek, manege, studentensportvereniging en vier multisportverenigingen in de race voor de titel. 

De vakjury, bestaande uit Bert van Oostveen, directeur-bestuurder Kenniscentrum Sport & Bewegen, Irene Eijs, bestuurslid NOC*NSF, Remco Hoekman, directeur Mulier Instituut en Judith Maas, directeur SDG Nederland, constateerde dat het niveau van de inschrijvingen hoger wordt. Terwijl in de eerste jaren vooral het plaatsen van zonnepanelen en het overschakelen op LED-verlichting speerpunten waren, zetten clubs nu stappen op het gebied van multifunctionaliteit en het hergebruik van water.

Waarom zijn deze vijf clubs genomineerd? 

DHC Hudito

DHC Hudito uit Delft kiest voor een brede aanpak, met duurzame energie-opwek in combinatie met sturen op duurzaam gedrag bij de leden. Voor het sportpark is een herinrichtingsplan opgesteld, waarmee toegewerkt wordt naar een groene, multifunctionele sportomgeving. De onderlaag van een versleten kunstgrasveld is hergebruikt als “skills-veld” en beschoeiing en velden worden besproeid met gefilterd slootwater.  

FC Weesp

FC Weesp heeft als eerste Nederlandse sportvereniging een EU-subsidie aangevraagd voor een batterij-oplossing op het sportpark, die niet alleen voor de eigen club, maar ook voor naburige sportverenigingen en omwonenden ingezet kan worden. De club heeft veel oog voor multigebruik van de accommodatie, zet in op hergebruik van materialen, werkt aan biodiversiteit en won in 2022 de verkiezing voor ‘Groene vrijwilliger van het jaar’. 

KV Sparta 

De korfballers van KV Sparta uit het Groningse Zevenhuizen gebruiken sinds 2021 het gasloze sportpark MFC De Molenstreek, waar ook samengewerkt wordt met een ijsbaan, een voetbalclub, een tennisvereniging en fysiotherapie in het gebouw. Er is aandacht voor herbruikbare materialen en hergebruik van sportschoenen en sportkleding. In 2023 zijn 50 jonge bomen en 500 struiken aangeplant op het sportpark. 

SF Deinum

SF Deinum, een fusieclub waar leden terecht kunnen voor korfbal, kaatsen, voetbal, volleybal, gymnastiek en jazzdance, heeft dit jaar besloten een open sportpark te zijn, waar ook ruimte is voor huiswerkbegeleiding en koffie-uurtjes voor ouderen. De club is inventief met acties voor financiering van bijvoorbeeld een warmtepomp met crowdfunding en ‘ren je warm’. Eten wordt er nooit verspild en de kantinecommissie is bezig de keuken gezonder en duurzamer te maken. Biodiversiteit heeft veel aandacht bij de club, die meewerkte aan de aanplant van 200 fruitbomen in en om het dorp. 

Sportpark De Eendracht

Op Sportpark De Eendracht in Amsterdam werken 17 verenigingen samen om energie te besparen met inzet van warmtepompen, aansluiting op een aardwarmtenet en duurzame opwek, die in 2024 gecombineerd wordt met energie-opslag. De ambitie van de stichting is om in 2028 energieneutraal te zijn. Met een drainagesysteem onder het sportpark wordt gezorgd voor waterregulatie in de omliggende polder. 

Uitreiking 

De genomineerden worden de komende tijd nader voorgesteld, met een filmpje waarin ze hun accommodatie tonen. Op 15 mei vindt in Opeinde, bij de winnaar van vorig jaar ONT, de uitreiking plaats tijdens een feestelijke avond. Deze bijeenkomst wordt gecombineerd met een inhoudelijk programma, in samenwerking met ONT Opeinde en Sport Fryslân. Geïnteresseerden kunnen kosteloos deelnemen aan dit programma, waarvoor de inschrijving in april opent. 

Over de verkiezing 

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie. 

Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. We kijken daarbij naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen. 

Eerdere winnaars zijn ONT Opeinde (2023), SDDL (2022), FC Burgum (2021) en VV Wolfaartsdijk (2020).

Deel dit artikel op social media: