Topsport TeamNL Parijs 2024

Natuurlijk gaan we voor medailles!

6 september 2023
Natuurlijk gaan we voor medailles!

In een groot interview met Matthijs van Nieuwkerk in NRC, zaterdag 2 september jl, dreigt opnieuw een misverstand bevestigd te worden over de drijfveren van TeamNL topsporters en de inzet van NOC*NSF in – onder andere – de aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen. Van Nieuwkerk zegt in de krant dat het beter is om met iets minder genoegen te nemen als je daarmee grensoverschrijdend gedrag voorkomt. En verwijst naar de topsport en vermeende ‘koerswijziging’ die er zou zijn. Daarom hebben we het nog maar eens opgeschreven. Onderstaande ingezonden reactie is woensdag 6 september afgedrukt in de krant en op deze plek beschikbaar voor iedereen.

Beste Matthijs van Nieuwkerk, beste NRC redactie,

Geen misverstand: verhalen zijn belangrijk, binnen en buiten de sport. Maar de veronderstelling van Matthijs van Nieuwkerk (NRC, 2 september jl) dat TeamNL, onze sporters in oranje NIET meer in de eerste plaats voor medailles zouden gaan, klopt echt niet. Dat is de bakker vragen of hij geen brood meer bakt!

Topsport gaat over presteren, excelleren, grenzen verleggen. En goud is het ultieme doel. Wel gaan wij voor glanzend goud – of zilver, of brons…

De sporter die grenzen aangeeft, is geen watje

Medailles, topprestaties komen er ook zonder grensoverschrijdend gedrag, intimidatie of blijvende schade. Grenzen verleggen doen we zonder grensoverschrijding. Sporter en coach werken samen naar die topprestatie toe. Daarbij gaan ze tot het uiterste. In harmonie, met wederzijds respect. De sporter is niet het instrument in de handen van de coach; de sporter die grenzen aangeeft, is geen watje.

Ja, er is ontegenzeglijk een transitie gaande in de samenleving, ook in de sport. Normen en omgangsvormen worden geherformuleerd. En dat is goed. Wij werken daar graag aan mee. Voor een krachtige sport en geweldige Nederlandse prestaties. Met onze top 10-ambitie en álle verhalen die daarbij horen, richting Parijs, richting de medailles.

André Cats, directeur topsport NOC*NSF

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: