Sportdeelname Nationale Sportweek

Dit was de Nationale Sportweek 2023

27 september 2023
Dit was de Nationale Sportweek 2023

De Nationale Sportweek 2023 zit erop. En wat was het gaaf! In meer dan 130 gemeenten ontdekten sporters op een laagdrempelige manier het sportaanbod bij hen in de buurt. Van open trainingen tot sportcongressen en van clinics tot sportmarkten met clubs. Helaas kunnen we niet alle activiteiten opnoemen, maar hieronder delen we wel een aantal toffe voorbeelden uit de host cities.

Activiteiten in Dordrecht

Vrijdagochtend trapte Dordrecht hun Nationale Sportweek af met het programma ‘Sport en Defensie maken weerbaar’. Ruim tweehonderd middelbare scholieren en CIOS-studenten namen deel aan een fysiek programma onder leiding van de Korps Commandotroepen. De jongeren gingen een tiental onderdelen af, waaronder boksen, militaire zelfverdediging en terreinwerk. Later in de week namen de jongeren uit gemeente Aa en Hunze & Borger-Odoorn, Venray en Nieuwegein ook deel aan het programma. In totaal werkten meer dan duizend jongeren aan hun mentale weerbaarheid door middel van sport met dit programma.

Op woensdag kwamen meer dan honderd enthousiaste kinderen naar het Cruyff Court Admiraal voor de start van FC Straat. De kinderen waren fanatiek in het veld en moedigden elkaar aan als zelf niet hoefden te spelen. Door wedstrijdjes te organiseren die drie minuten duurden, werd snel door gewisseld waardoor veel kinderen mee konden doen. Het toernooi vindt in de komende weken nog drie keer plaats.

Dordrecht sloot de Nationale Sportweek af met Nijntje Beweegpleintje, waarbij kleuters en peuters het plezier van bewegen ontdekten. Balanceren, rollen, huppelen, klauteren en vangen. Het kwam allemaal aan bod.

Activiteiten in Venray

Op vrijdag 15 september om 10.00 deden ruim driehonderd basisschoolkinderen de 10@10 Challenge in Venray. Onder leiding van de Gemeente Venray, TeamNL’er Maureen Ellsworth en influencer Gymmeester Daan dansten, sprongen en bewogen de kinderen enthousiast mee. En niet alleen op het schoolplein, maar ook in de klas in Venray werd door bijna 2.500 leerlingen de 10@10 Challenge gedaan.

Maandag gaf hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder een lezing in de schouwburg over wat sport en cultuur met ons doet en waarom óók voor onze mentale gezondheid zo belangrijk is. En op zaterdag kwam Urban Athletics Series met een pop-up sprintbaan naar Venray. Onder leiding van TeamNL-atlete Femke Pluim kregen de deelnemers allerlei tips en tricks en gingen ze op jacht naar de titel van snelste man en vrouw van Venray.

Activiteiten in Aa en Hunze & Borger-Odoorn

Tijdens de Olympisch Exloo ontdekten jong en oud uit gemeente Borger-Odoorn het sportaanbod bij hen in de buurt. Negen clubs gaven demonstraties en clinics aan de aanwezigen. Van mountainbiken tot tennis en van golf tot volleybal. Iets verderop in Rolde kregen tientallen kinderen een BMX-clinic van TeamNL-er Mitchel Schotman. Het enthousiasme spatte er van alle kanten vanaf. Dat sport je een boost geeft, werd wel duidelijk voor de kinderen.

Op woensdag tijdens het Old Stars toernooi in gemeente Aa en Hunze kwamen zo’n vijftig mannen en vrouwen boven de zestig jaar oud bijeen om elkaar uit te dagen op het voetbalveld. Zo kwamen ze lekker in beweging en zochten ze het sociale contact met buurtbewoners op.

Deel dit artikel op social media: