Bonden Sportbonden Gezonde sportomgeving

Word een club van NIX

16 augustus 2023
Word een club van NIX

Word een club van NIX en laat zien dat jouw club geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18 jaar. Alcohol is erg schadelijk voor jongeren onder de 18 jaar. Dat komt omdat de hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. De sport neemt duidelijk stelling voor verantwoord alcoholbeleid bij clubs. Om die reden ondersteunt NOC*NSF de NIX18 campagne waarmee het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) sportclubs aanmoedigt om geen alcohol aan minderjarigen te schenken.

Bestel het gratis NIX18 Sportpakket
Laat zien dat jouw club geen alcohol schenkt aan jongeren onder de 18 jaar door jouw kantine te versieren met kleurrijke NIX18-materialen, zoals onderzetters, posters en tape. Het NIX18 Sportpakket met al deze materialen kun je gratis bestellen via NIX18. Als club van NIX maak je kans op een toffe clinic of lezing van een TeamNL-er.

E-learning verantwoord alcohol schenken

Het is verstandig om iedereen die wel eens achter de bar staat en iedere persoon die daar verantwoordelijkheid in heeft (zoals bestuur en barcommissie) de e-learning verantwoordelijk alcohol schenken te laten volgen. Binnen elke club moet tijdens het schenken van alcohol altijd minimaal één persoon aanwezig zijn met kennis van de wet- en regelgeving rondom alcohol. Deze kennis bezit je met een certificaat van e-learning verantwoord alcohol schenken of het diploma Sociale Hygiëne.

 

Hoe doe je mee aan de winactie van NIX18

  1. Bestel het NIX18 Sportpakket.
  2. Tover jullie kantine om in een kantine van NIX met de materialen uit het NIX18 sportpakket.
  3. Maak voor 15 oktober een foto van hoe tof jullie kantine van NIX is geworden en deel dit onder #clubvanNIX op Instagram of Facebook.

Op welke clinic maak je kans?
Onder alle aanmeldingen verloot VWS vijf clinics van een TeamNL-er aan vijf verschillende clubs. Renée van Laarhoven (hockey), Sam Schröder (tennis) en Myrthe Schoot (volleybal) geven sportspecifieke clinics. Zij hebben hiervoor bepaalde sportmaterialen en een sportspecifieke omgeving nodig, waardoor alleen clubs van de desbetreffende sporten kans maken op deze clinics.

Clubs van alle andere sporten maken kans op een clinic van Nouchka Fontijn (boksen) of een lezing van Tristan Tulen (schermen). Nouchka Fontijn geeft een boksclinic met aansluitend de tijd voor vragen over haar Europese kampioenschap of medailles op de Olympische Spelen. Tristan Tulen geeft een lezing over hoe hij de wereldtop heeft bereikt en hoe je meer grip kunt krijgen op je eigen ontwikkeling.

Nouchka Fontijn Nx18
Tristan Tulen Nix18

Hulp van JOGG-Teamfit

Bij een club van NIX hoort ook een verantwoord alcoholbeleid. JOGG-Teamfit helpt je hier graag bij. Een coach begeleidt dit proces en voorziet je van kosteloos advies. Deze JOGG-Teamfit coach kan je ook helpen richting een gezonder voedingsaanbod en een rookvrij terrein. Bij het realiseren van een gezondere sportomgeving werkt JOGG samen met onder andere NOC*NSF, sportbonden, gemeenten, het Voedingscentrum en de Rookvrije Generatie.

Meld je club aan bij JOGG-Teamfit

Deel dit artikel op social media: