NOC*NSF Parijs 2024 One year to go TeamNL

Nederlandse sport vieren in Oranje TeamNL Huis Parijs

26 juli 2023
Nederlandse sport vieren in Oranje TeamNL Huis Parijs

Alle finales live, huldigingen, bekend biertje én Paralympisch Huis

In het TeamNL Huis in Parijs kunnen Oranjefans tijdens de Olympische Spelen volgend jaar de hele dag live álle finales – ook als ze gelijktijdig plaatsvinden - volgen op grote schermen. Dat is één van de nieuwe elementen in het Nederlandse huis. Natuurlijk vinden er ’s avonds ook de traditionele feestelijke huldigingen plaats. Voor het eerst komt er ook tijdens de Paralympische Spelen een eigen TeamNL Huis.

Het Nederlandse TeamNL Huis verrijst volgend jaar in gebouw Le Zenith in Parc de la Villette, het grootste park binnen de Parijse rondweg, de Boulevard Péripherique, waar ook het Franse en een aantal andere nationale Olympische huizen worden gebouwd. Het TeamNL Huis krijgt gedurende de Spelen een volledig dagprogramma, waarbij alle finales op meerdere grote schermen te zien zijn.

Primeur: Paralympisch TeamNL Huis

De Paralympische Spelen krijgen voor het eerst een eigen TeamNL Huis, in het sfeervolle spiegeltheater Cabaret Sauvage, eveneens in Parc de la Villette. Ook daar worden natuurlijk de prestaties van Oranje gevierd, kunnen fans de wedstrijden volgen, huldigingen bijwonen en de sporters ontmoeten. Nederland is op dit moment naast Frankrijk het enige land met een Paralympisch huis.

Duurzaam restaurant

In het TeamNL Huis is er een dagprogramma rondom de finales en ’s avonds zijn er de traditionele feestelijke huldigingen van medaillewinnaars, maar ook van andere sporters die bijzondere prestaties neerzetten.

Er komt een duurzaam restaurant in het TeamNL Huis (met ook voor vegetariërs een uitgebreide kaart) waar voornamelijk biologische en lokale producten worden gebruikt. Het huis krijgt op energiegebied eveneens een duurzaam karakter; technische opties daarvoor worden nog uitgewerkt. Verder komen er uitzend-studio’s waar Nederlandse uitzendingen te volgen zijn. De organisatie van het huis en alle activiteiten, is in handen van Sportcentrum Papendal en evenementenbureau Tribe, bekend van onder meer Vrienden van Amstel Live en The Streamers. Alle vaste partners van TeamNL dragen bij aan het huis en zullen actief zichtbaar zijn achter de gezamenlijke oranje voordeur.

Bier zal worden geschonken door Heineken, naamgever van het huis tot en met 2018. Dat was de laatste editie; bij de (uitgestelde) Olympische Spelen in Tokio (2021), was er door de coronamaatregelen voor het eerst geen Nederlands huis.

Kansen voor Arnhems team

De vrijwilligers-crew in het TeamNL Huis wordt volgend jaar uitgebreid met een bijzonder team uit Arnhem: een groep van 30 tot 50 jongeren vanuit het programma Arnhem Oost. Dit project, bedoeld om achterstanden in een aantal Arnhemse wijken aan te pakken, is gestart doorburgemeester Marcouch. In het TeamNL Huis zullen de jongeren diverse professionele rollen vervullen, van horeca tot techniek. Deelname levert niet alleen werkervaring op, maar ook meer perspectief op een baan na dit traject. Overigens moet de werving voor alle vrijwillige teams nog starten, begin volgend jaar. De kaartverkoop voor het huis begint na de zomervakantie.

Deel dit artikel op social media: